Placuszki bananowe (bez jajek i cukru)


Placuszki bananowe będą dobre zarówno na śniadanie, jak i na podwieczorek. Ich głównym składnikiem są moje ulubione płatki owsiane, które mielimy na mąkę owsianą, później zaś łączymy z mlekiem i wodą. Ich przygotowanie zajmie nam nie więcej niż 30 minut. W smaku wyczuwalna słodycz banana, wiec nie wymagają sztucznego dosładzania. Możemy podawać posypane cukrem pudrem, syropem klonowym lub ulubioną konfiturą. 

Składniki:
  • 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych górskich
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 duży, dojrzały banan
  • olej kokosowy do smażenia
Płatki owsiane wsypujemy do blendera i mielimy je do chwili uzyskania mąki. Do zmielonych płatków dodajemy pokrojonego banana, mleko oraz wodę. Mieszamy do momentu, aż powstanie jednolita masa. Ciasto odstawiamy na 5-10 minut. Smażymy na rozgrzanym oleju kokosowym po kilka minut z każdej strony, aż placuszki staną się rumiane. Odsączamy na ręczniku papierowym. Ostudzone możemy posypać cukrem pudrem.


Smacznego.


Komentarze

Prześlij komentarz