Ciastka francuskie z malinami i budyniem
Sezon na maliny w pełni, więc proponuję Wam ciasteczka francuskie z malinami i budyniem, do wykonania w niespełna 30 minut. Do ich przygotowania możecie użyć gotowego ciasta francuskiego, jak również pokusić się o zrobienie domowego, dzięki czemu ciasteczka jeszcze bardziej zyskają na smaku. Maliny możecie podmienić na ulubione owoce, jak i w sezonie zimowym, użyć tych mrożonych.
Udanego weekendu :).
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskie (300 g)
- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy (40 g)
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka cukru
3/4 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem, w reszcie rozrabiamy proszek budyniowy i wlewamy na gotujące się mleko, mieszamy do zgęstnienia. Studzimy.
Ciasto francuskie lekko rozwałkowujemy i dzielimy na 8 równych kwadratów.
Jedną połowę każdego kwadratu nacinamy w paski (ale nie do samego końca), na drugą część nakładamy budyń, a na nim maliny.
Przykrywamy nadzienie ponacinaną częścią ciasta i dokładnie sklejamy, jeśli ciasto nie chce się kleić, to brzegi możemy posmarować odrobiną wody.
Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i na niej układamy ciasteczka. Pieczemy w 200 st.C. przez 25-30 minut, do zrumienienia.
Smacznego.
Uwielbiam takie słodkości :-)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię wypieki z ciasta francuskiego, zarówno słodkie jaki wytrawne :) Twoje ciastka wyglądają mega pysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam :).
Usuńpyszności :)
OdpowiedzUsuńCudne😍
OdpowiedzUsuńProste i pyszne :D
OdpowiedzUsuńSzybkie i smaczne ciasteczka ❤
OdpowiedzUsuńTe z budyniem to były zawsze nasze ulubione :D
OdpowiedzUsuńAleż one śliczne! Kremowy budyń, kwaskowe owoce i chrupiące ciasto - to musiało być obłędnie pyszne!
OdpowiedzUsuńI takie też właśnie było :). Pozdrawiam serdecznie ;).
UsuńAle świetne! Może przekonałabym się do ciasta francuskiego ;)
OdpowiedzUsuńKoniecznie wypróbuj, ja ciasto francuskie bardzo lubię ;).
Usuńja dodałam morele- też było pysznie;)
OdpowiedzUsuńTo super, cieszę się, że się udało :). Do ciasta francuskiego myślę, że każde owoce będą się nadawały :).
UsuńMoje wlasnie w piekarniku się rumienia 😍
OdpowiedzUsuń