Słonecznikowiec
Słonecznikowiec to ciasto, które od dawna jest znane w blogosferze i jest na niego wiele różnych przepisów. Ja również postanowiłam je upiec :). Składa się z czekoladowego biszkoptu, kremu maślano - kajmakowego, kakaowej bitej śmietany, a na wierzchu jest karmelizowany słonecznik, który fajnie chrupie podczas jedzenie ;). Nie będę ukrywała, że ciasto wychodzi bardzo słodkie, więc radzę Wam, abyście zmniejszyli ilość cukru w podanych składnikach. Polecam Wam go na świąteczny stół, jak i na inne uroczystości :).
Składniki:
Biszkopt czekoladowy:
- 6 dużych jajek
- szczypta soli
- 1 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 czubate łyżki ciemnego kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier i ubijamy do powstania gęstej, lśniącej piany. Kolejno dodajemy po jednym żółtku, stale ubijając. Dodajemy przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia, całość delikatnie mieszamy szpatułką. Formę o wymiarach 36 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy w 180 st.C. przez około 30 minut.
Karmelizowany słonecznik:
- 50 g masła
- 1/2 szklanki cukru
- 4 łyżki mleka
- 300 g łuskanego słonecznika
W rondelku rozpuszczamy masło i cukier, kolejno dodajemy mleko i słonecznik. Całość gotujemy około 15 minut na średnim ogniu, często mieszając masę. Formę o wymiarach 36 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę słonecznikową przekładamy do formy i pieczemy w 180 st.C. przez około 10-15 minut.
Po upieczeniu zostawiamy do całkowitego ostygnięcia, po czym drobno kruszymy.
Krem maślano - kajmakowy:
- 250 g miękkiego masła
- 1 puszka kajmaku (400 g)
- 2/3 karmelizowanego słonecznika z przepisu powyżej
- 1 mały kieliszek wódki
Masło ucieramy mikserem na puszystą, jasną masę. Dodajemy po łyżce masy kajmakowej stale miksując. Na koniec wlewamy wódkę i dokładnie miksujemy. Wsypujemy do kremu 2/3 karmelizowanego słonecznika, mieszamy.
Kakaowy krem śmietankowy:
- 500 g śmietany kremówki 36%
- 1 płaska łyżka ciemnego kakao
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 3 łyżkach gorącej wody
Kremówkę ubijamy na sztywno masę. Dodajemy cukier puder, kakao i wlewamy cienkim strumieniem letnią żelatynę, miksujemy ponownie całość dokładnie, ale krótko.
Poncz:
- 1 szklanka świeżo zaparzonej kawy mielonej lub rozpuszczalnej (użyłam 2/3 szklanki)
Ostudzony biszkopt przekrawamy na dwa blaty. Pierwszy przekładamy do formy i nasączamy połową zaparzonej, zimnej kawy. Wykładamy krem maślano-kajmakowy. Przykrywamy drugim blatem, nasączamy go pozostałą kawą i smarujemy kremem kakaowo-śmietankowym. Posypujmy pozostałą 1/3 karmelizowanego słonecznika.
Smacznego.
Nasza siostra czasem to ciasto robi i naprawdę wszyscy je bardzo lubią a szczególnie nasza mama :D
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie, muszę koniecznie wypróbować. Uwielbiam tego typu ciasta!
OdpowiedzUsuńKoniecznie, bo jest pyszne, mimo, że jest baaaardzo słodkie ;)
UsuńUwielbiam to ciacho, jest pyszne :-)
OdpowiedzUsuńChyba pożarłabym tą mase słonecznikową! Uwielbiam te pestki :)
OdpowiedzUsuńJa też najbardziej lubię ta masę, fajnie chrupie podczas jedzenia ;)
UsuńSuper ciasto!
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam, ale podoba mi się, tylko wódkę bym z niego wyeliminowała ;)
OdpowiedzUsuńTo koniecznie w takim razie wypróbuj, wódkę oczywiście możesz wyeliminować, nie nie stoi na przeszkodzie ;).
Usuńuwielbiam ciasta ze słonecznikiem, a ten wygląda wyjątkowo pysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje za życzenia i również życzę radosnych i rodzinnych Świąt:)
Takiego ciasta jeszcze nie jadłam. Wygląda obłędnie, może zrobię na Sylwestra:)
OdpowiedzUsuńPolecam, wielbiciele słodkości na pewno będą zachwyceni :).
Usuń