Ciasto Dynastia
Jako, że niedługo święta, proponuję Wam dziś świąteczny wypiek, który będzie idealnie pasował na bożonarodzeniowy stół ;) Dynastia, jest to ciasto składające się z warstwy ciasta czekoladowe, kokosowego, masy na bazie syropu brzoskwiniowego, maślanych herbatników oraz polewy z białej czekolady. Wszystkie warstwy ciasta idealnie się uzupełniają i doskonale do siebie pasują :).
Ciasto:
- 150 g miękkiego masła
- 125 g cukru pudru
- 125 g mąki pszennej tortowej
- 4 mniejsze jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 pełna łyżka kakao
- 1 pełna szklanka wiórków kokosowych
Masło ucieramy z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę, a następnie dodajemy po 1 jajku w około dwuminutowych odstępach. Na koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
Gotowe ciasto dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy kakao, a do drugiej kokos.
Spód formy o wymiarach 25 x 20 cm wykładamy papierem do pieczenia i lekko natłuszczamy olejem. Rozsmarowujemy na nim pierwsze ciasto i wstawiamy do nagrzanego do 180 st.C. piekarnika. Pieczemy do suchego patyczka, około 15 - 20 minut.
Upieczone ciasto wyjmujemy z blaszki i pieczemy drugi biszkopt. Oba biszkopty studzimy do temperatury pokojowej.
Galaretka:
- 1 puszka brzoskwiń (bez syropu)
- 2 galaretki brzoskwiniowe
- 700 ml wrzątku
Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku i kiedy przestygnie dodajemy do niej pokrojone w kostkę brzoskwinie. Galaretkę od czasu do czasu mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce do momentu, aż zacznie tężeć.
Krem:
- 250 ml syropu z brzoskwiń
- 1 duże jajko
- 1 żółtko
- 60 g cukru
- 1,5 łyżki mąki pszennej (łyżki dość spore)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 150 g bardzo miękkiego masła
200 ml syropu z brzoskwiń przelewamy do niewielkiego garnka i zagotowujemy, a pozostałe 50 ml miksujemy z całym jajkiem oraz żółtkiem, cukrem i mąkami. Przygotowany budyń, przykrywamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Masło miksujemy na jasny puch i dodajemy do niego po łyżce budyniu. Miksujemy do chwili, aż krem będzie gładki i jednolity.
Polewa:
- 7 łyżek śmietanki kremówki
- 100 g białej czekolady
Dodatkowo:
- herbatniki maślane (ok. 15 sztuk)
W formie do pieczenia umieszczamy biszkopt kakaowy i delikatnie smarujemy go kremem (około 2 łyżki). Następnie wylewamy na niego tężejącą galaretkę i wstawiamy do lodówki na około pół godziny. Zastygniętą galaretkę smarujemy 2 łyżkami kremu i kładziemy na nim ciasto kokosowe, na które wykładamy resztę masy.
Ostatnią warstwę masy przykrywamy herbatnikami. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
W małym garnuszku podgrzewamy kremówkę (powinna być gorąca, ale nie może się zagotować). Po zdjęciu z palnika dodajemy do niej połamaną czekoladę i mieszamy tak długo, aż się rozpuści. Lekko przestudzoną polewę wylewamy na ciasto i ponownie wstawiamy je do lodówki.
Smacznego.
Źródło przepisu
Bardzo fajne ciasto :)
OdpowiedzUsuńPoproszę o duży kawałek 😀prezentuje się rewelacyjnie 😄
OdpowiedzUsuńile pysznych warstw :)
OdpowiedzUsuńNa bogato, jak w ich rodzie ;)
OdpowiedzUsuńDosłownie Marto ;).
UsuńWygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że tak jak i serial, nigdy się nie kończy... ;)
Haha, też bym chciała, żeby się nigdy nie kończyło, ale niestety tak nie jest ;).
UsuńAż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńJak jest warstwa kokosowa to już w ogóle jesteśmy na tak! <3
OdpowiedzUsuńWarstwowce jak najbardziej TAK ;) :D
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie i to ciasto;)
OdpowiedzUsuńmoze i dużo przy nim pracy ale efekt końcowy jest tego wart:)
Oj tak, uwielbiam robić przekładańce ;).
UsuńCiasto wygląda pysznie :-)
OdpowiedzUsuńMusi być pyszne :)
OdpowiedzUsuń