Piernik na piwie karmelowym



Dziś pierwszy świąteczny przepis na zbliżające się święta Bożego Narodzenia. Jest to przepis na korzenny piernik na piwie karmelowym. Po upieczeniu jest mięciutki, wilgotny, bardzo aromatyczny i zawsze pięknie wyrasta. Z każdym dniem smakuje coraz lepiej :).

Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej 
  • 250 ml piwa karmelowego (np. Karmi) 
  • 120 g masła 
  • 1 szklanka cukru 
  • 4 łyżki miodu 
  • 2 jajka 
  • 2 łyżki przyprawy do piernika 
  • 1 czubata łyżka kakao 
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 płaska łyżeczka sody 
Miód, masło i cukier podgrzewamy w garnuszku do chwili połączenia i rozpuszczenia się składników. Garnek odstawiamy z ognia i po około 10 minutach dodajemy przyprawę do piernika wymieszaną z sodą i kakao, roztrzepane jajka oraz piwo. Energicznie mieszamy trzepaczką do chwili połączenia się składników a następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dalej mieszamy do chwili utworzenia się gładkiego ciasta.
Formę keksową o wymiarach 36x11 cm wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy do niej ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Pieczemy około 50-60 minut (do suchego patyczka). Ciasto odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Polewa czekoladowa:
  • 100 g masła 
  • 3 łyżki gorącej wody 
  • 3 łyżki cukru pudru 
  • 3 łyżki kakao
Do rondelka wlewamy gorącą wodę i cukier, podgrzewamy chwilkę, aż składniki połączą się. Dodajemy masło pokrojone w kostkę i mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia masła.
Do rondelka dodajemy kakao i mieszamy trzepaczką, aż powstanie gładka polewa czekoladowa.
Gdy polewa zacznie tężeć dekorujemy nią ciasto.



Smacznego.





Komentarze

  1. Na piwie? Brzmi intrygująco :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo mnie ten przepis intryguje ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piwnego piernika jeszcze nie robiłam, musi być ciekawy w smaku :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam zjadłabym z chęcią taki pierniczek :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piernik na piwie? Takiego jeszcze nie jadłyśmy i bardzo jesteśmy go ciekawe choć przez wzgląd na naszą niechęć do alkoholu to na pewno same go nie zrobimy. Może podeślemy przepis cioci? ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmm, w sumie Karmi, to piwo bezalkoholowe =D, ale przepis cioci koniecznie podeślijcie, a być może jej się spodoba ;).

      Usuń
    2. W sumie to tak ale ciekawe czy na innej mące by wyszło... Hmmm, dałaś nam do myślenia :D

      Usuń
  6. Bardzo ciekawy przepis :)
    Pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ,Swietny piernik, jeszcze takiego nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  8. Wow, to musiało być pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ależ on rewelacyjnie wygląda! Zjadłabym cały sama :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda świetnie. Z piwem karmelowym jeszcze nigdy nie piekłam, więc na święta mam inspirację :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda obłędnie! A ja pierniki uwielbiam, więc kusisz ... :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz