Piernik na piwie karmelowym
Dziś pierwszy świąteczny przepis na zbliżające się święta Bożego Narodzenia. Jest to przepis na korzenny piernik na piwie karmelowym. Po upieczeniu jest mięciutki, wilgotny, bardzo aromatyczny i zawsze pięknie wyrasta. Z każdym dniem smakuje coraz lepiej :).
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 250 ml piwa karmelowego (np. Karmi)
- 120 g masła
- 1 szklanka cukru
- 4 łyżki miodu
- 2 jajka
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 1 czubata łyżka kakao
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody
Miód, masło i cukier podgrzewamy w garnuszku do chwili połączenia i rozpuszczenia się składników. Garnek odstawiamy z ognia i po około 10 minutach dodajemy przyprawę do piernika wymieszaną z sodą i kakao, roztrzepane jajka oraz piwo. Energicznie mieszamy trzepaczką do chwili połączenia się składników a następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dalej mieszamy do chwili utworzenia się gładkiego ciasta.
Formę keksową o wymiarach 36x11 cm wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy do niej ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Pieczemy około 50-60 minut (do suchego patyczka). Ciasto odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Polewa czekoladowa:
- 100 g masła
- 3 łyżki gorącej wody
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki kakao
Do rondelka wlewamy gorącą wodę i cukier, podgrzewamy chwilkę, aż składniki połączą się. Dodajemy masło pokrojone w kostkę i mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia masła.
Do rondelka dodajemy kakao i mieszamy trzepaczką, aż powstanie gładka polewa czekoladowa.
Gdy polewa zacznie tężeć dekorujemy nią ciasto.
Smacznego.
Na piwie? Brzmi intrygująco :)
OdpowiedzUsuńBardzo mnie ten przepis intryguje ;)
OdpowiedzUsuńPiwnego piernika jeszcze nie robiłam, musi być ciekawy w smaku :-)
OdpowiedzUsuńMniam zjadłabym z chęcią taki pierniczek :-)
OdpowiedzUsuńPiernik na piwie? Takiego jeszcze nie jadłyśmy i bardzo jesteśmy go ciekawe choć przez wzgląd na naszą niechęć do alkoholu to na pewno same go nie zrobimy. Może podeślemy przepis cioci? ;D
OdpowiedzUsuńHmm, w sumie Karmi, to piwo bezalkoholowe =D, ale przepis cioci koniecznie podeślijcie, a być może jej się spodoba ;).
UsuńW sumie to tak ale ciekawe czy na innej mące by wyszło... Hmmm, dałaś nam do myślenia :D
UsuńJuż czuję ten zapach ;)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis :)
OdpowiedzUsuńPysznie :)
,Swietny piernik, jeszcze takiego nie jadłam
OdpowiedzUsuńWow, to musiało być pyszne! :)
OdpowiedzUsuńPewnie smakuje wspaniale :)
OdpowiedzUsuńAleż on rewelacyjnie wygląda! Zjadłabym cały sama :)
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie. Z piwem karmelowym jeszcze nigdy nie piekłam, więc na święta mam inspirację :)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie! A ja pierniki uwielbiam, więc kusisz ... :-)
OdpowiedzUsuń