Ciasteczka Monte Carlo
Ciasteczka te są naprawdę bardzo pyszne. W smaku maślane z delikatnym posmakiem wiórek kokosowych. Brzeg, jak i środek ciasteczek jest bardzo kruchy.
Najbardziej w tych ciasteczkach spodobało mi się połączenie dżemu z masą maślaną. Tak połączone ze sobą smaki smakują bardzo wybornie i nie można poprzestać na jednym.
Chciałoby się pochrupać więcej :)
Ciasteczka wykonuje się bardzo szybko, nie zajmują dużo czasu, ale efekt końcowy jest, jak najbardziej zaskakujący. Ja swoje zrobiłam w piątkowy wieczór, od tak po prostu z nudy :) Więc i jeśli Wy się będziecie nudzić, to zachęcam do wypróbowania tych ciasteczek ;)
Składniki:
Ciasto:
- 185 g miękkiego masła
- 110 g cukru
- 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
- 1 jajko
- 300 g mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 40 g wiórków kokosowych (około 4 łyżek)
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi.Masło ucieramy z cukrem i aromatem przez około 3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie dodajemy jajko i mieszamy mikserem do połączenia składników.Do maślanej masy dodajemy mąkę i mieszamy (można rękoma). Powstanie nam z tego gęste ciasto.
Z ciasta formujemy w rękach kuleczki (wielkości orzecha włoskiego lub trochę mniejsze), układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczamy delikatnie widelcem. Między ciasteczkami należy zachować odstępy. Ciasteczka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st.C. na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180 st.C). Pieczemy przez około 15-17 minut, aż się przyrumienią. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Krem:
- 50 g masła w temperaturze pokojowej
- 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego lub pasty waniliowej
- 80-90 g cukru pudru
- 2 łyżki mleka
Masło ucieramy w małej misce przez około 1 minutę. Dodajemy cukier puder, aromat i ucieramy, aż powstanie krem. Dodajemy mleko i ucieramy jeszcze mikserem przez około 1 minutę.
Połowę ciasteczek smarujmy kremem, a drugą połowę dżemem i następnie ciasteczka składamy ze sobą.
Dodatkowo:
- około 80 g ulubionego dżemu (u mnie był to śliwkowy)
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz