Andruty przekładane masą czekoladową
Dziś proponuję szybkie, pyszne i sycące wafle czekoladowe z aromatem pomarańczowym.
Wafle są w przygotowaniu naprawdę ekspresowe.
Ja jakoś nie miałam ochoty na pieczenie ciasta w sobotę, ale żeby było na niedzielę, coś do kawki lub herbatki postanowiłam zrobić wafla. U mnie w domu wszyscy lubią takie male łakocie, a w szczególności tato, więc w niedzielę nie było już po nich śladu.
Zamiast aromatu pomarańczowego możemy użyć innego, takiego który najbardziej lubimy :)
A tato zażyczył już sobie kolejnego wafla, tym razem z masą kajmakową.
Składniki:
- 250 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 1/3 szklanki mleka
- 2 łyżki kakao
- 1 i 1/2 szklanki pełnego mleka: w proszku lub granulowanego
- kilka kropel aromatu pomarańczowego
- 7 sztuk kwadratowych wafli andrutów (w opakowaniu jest 9 sztuk)
Do garnka wlewamy mleko, dodajemy masło i cukier. Gotujemy, aż składniki całkowicie się rozpuszczą. Dodajemy kakao oraz kilka kropel aromatu, mieszamy. Następnie lekko studzimy.
Mieszając, stopniowo dodajemy mleko w proszku.
Jeśli dodajemy mleko w proszku granulowane, należy energicznie mieszać, mogą być widoczne podczas mieszania, małe, białe grudki. Jednak nie widać ich już po pokrojeniu wafla na kwadraty, a ni ich nie czuć. Sama również użyłam mleka granulowanego.
Letnią masą przekładamy wafle, dociskamy, najlepiej obciążyć deską i odstawić na godzinę.
Smacznego.
Dzisiaj wypróbuję, akurat mam gości. :D
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że będą smakować :). Czekam na opinię ;).
UsuńPamietam, ze kiedys, gdy razem z kolezanka uczylysmy sie do egzaminow, jej babcia robila takie wafle...nigdy pozniej ich nie jadlam...musze koniecznie sprobowac. Dziekuje za przepis :-)
OdpowiedzUsuńBardzo proszę Edytko :). Wafle, to już taki klasyk, każdy je kiedyś jadł i chyba wszystkim smakują ;).
Usuń