Fale Dunaju z jabłkami
Ciasto klasyk, cóż można więcej powiedzieć.
Składa się z warstwy waniliowo-czekoladowej, w ciasto powtykane owoce, na to masa budyniowa i całość zwieńczona gorzkim kakao.
Zamiast jabłek z powodzeniem można użyć wiśni, gdy tylko będzie na nie sezon, na pewno jeszcze raz zrobię te ciasto i zaprezentuję je na blogu.
Zimą zaś, gdy mamy ograniczony dostęp do świeżych owoców, możemy użyć brzoskwiń z puszki, pokrojonych w grubą kostkę.
Ciasto jest najlepsze na drugi dzień, kiedy zwilgotnieje.
Składniki:
Ciasto:
- 6 jajek
- niepełna szklanka drobnego cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 180 g margaryny, w temperaturze pokojowej
- 250 g mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki kakao
- 1 kg jabłek
Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy masło i ponownie ucieramy, na białą, puszystą masę, a później stopniowo dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę, po czym w miarę delikatnie dodajemy ją do ciasta (najlepiej porcjami). Połowę ciasta przekładamy do blachy 36 x 24 cm posmarowanej margaryną i wysypaną bułką tartą. Do pozostałej części wsypujemy kakao i mieszamy łopatką. Ciasto kakaowe przekładamy na jasne ciasto. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i w zależności od wielkości kroimy na ćwiartki lub ósemki. Cząstki jabłek wtykamy w ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 st. C. i pieczemy około 40 minut. Odstawiamy do ostygnięcia.
Masa budyniowa:
- 500 ml mleka
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
- 3/4 kostki masła
- 1/3 szklanki cukru
1 i 1/2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem, dodajemy rozrobiony w 1/2 szklance mleka proszek budyniowy i gotujemy budyń. Zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Masło ucieramy i stopniowo dodajemy ostudzony budyń.
Masę budyniową wykładamy na ciasto, równomiernie rozprowadzamy i posypujemy gorzkim kakao.
Można również posypać startą gorzką czekoladą lub zrobić polewę czekoladową.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz