Fale Dunaju z jabłkami



Ciasto klasyk, cóż można więcej powiedzieć. 
Składa się z warstwy waniliowo-czekoladowej, w ciasto powtykane owoce, na to masa budyniowa i całość zwieńczona gorzkim kakao. 
Zamiast jabłek z powodzeniem można użyć wiśni, gdy tylko będzie na nie sezon, na pewno jeszcze raz zrobię te ciasto i zaprezentuję je na blogu. 
Zimą zaś, gdy mamy ograniczony dostęp do świeżych owoców, możemy użyć brzoskwiń z puszki, pokrojonych w grubą kostkę. 
Ciasto jest najlepsze na drugi dzień, kiedy zwilgotnieje.

Składniki:
Ciasto: 
  • 6 jajek 
  • niepełna szklanka drobnego cukru 
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego 
  • 180 g margaryny, w temperaturze pokojowej 
  • 250 g mąki pszennej 
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 3 łyżeczki kakao 
  • 1 kg jabłek 
Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy masło i ponownie ucieramy, na białą, puszystą masę, a później stopniowo dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę, po czym w miarę delikatnie dodajemy ją do ciasta (najlepiej porcjami). Połowę ciasta przekładamy do blachy 36 x 24 cm posmarowanej margaryną i wysypaną bułką tartą. Do pozostałej części wsypujemy kakao i mieszamy łopatką. Ciasto kakaowe przekładamy na jasne ciasto. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i w zależności od wielkości kroimy na ćwiartki lub ósemki. Cząstki jabłek wtykamy w ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 st. C. i pieczemy około 40 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. 

Masa budyniowa:
  • 500 ml mleka 
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe 
  • 3/4 kostki masła 
  • 1/3 szklanki cukru 
1 i 1/2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem, dodajemy rozrobiony w 1/2 szklance mleka proszek budyniowy i gotujemy budyń. Zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Masło ucieramy i stopniowo dodajemy ostudzony budyń.
Masę budyniową wykładamy na ciasto, równomiernie rozprowadzamy i posypujemy gorzkim kakao. 
Można również posypać startą gorzką czekoladą lub zrobić polewę czekoladową.


Smacznego.


Komentarze