Naleśniki (Przepis I)



Jest to mój podstawowy przepis na naleśniki, który stosuję zarówno do farszów ze słodkim, jak i ze słonym nadzieniem. Ciasto wychodzi dosyć rzadkie, ale nie należy się tym przejmować, po odstaniu pół godziny trochę gęstnieje. Po dodaniu do surowego ciasta naleśnikowego oleju, nie ma potrzeby smarowania patelni tłuszczem. Należy jednak pamiętać, aby patelnia do smażenia była bardzo mocno rozgrzana.
Do ciasta naleśnikowego ze słodkim nadzieniem możemy dodać około 3 łyżek cukru.
Naleśniki z nadzieniem można składać w trójkąty lub zawijać w ruloniki.

Ciasto: 
  • 3 szklanki mąki 
  • 2 szklanki mleka 
  • 2 szklanki wody gazowanej lub niegazowanej 
  • 3 jajka 
  • pół łyżeczki soli 
  • 3 łyżki oleju 
Mąkę mieszamy z mlekiem mikserem, bardzo dokładnie. Dodajemy jajka , sól i znowu mieszamy. Wlewamy wodę , olej , mieszamy i odstawiamy na około pół godziny. Na rozgrzaną patelnię wlewamy porcję ciasta i smażymy , aż wierzch się zetnie , a dół odstanie od patelni. Przewracamy na drugą stronę i jeszcze chwilę smażymy. Tak postępujemy, aż do wyczerpania składników. Z podanej porcji powinno wyjść około 30 naleśników.


Smacznego.

Komentarze