Rogaliki z nadzieniem różanym



Na weekend proponuję delikatne, kruche rogaliki nadziewane marmoladą. Wykonanie nie jest zbytnio pracochłonne, najdłuższy jest czas chłodzenia, dlatego ciasto można wykonać dzień wcześniej. Odnośnie smaku marmolady, polecam szczególnie o smaku różanym, ale to już oczywiście osobista preferencja. Sprawdzi się również gęsty dżem :).

Składniki:
Ciasto kruche:
  • 500 g mąki
  • 250 g masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18%
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
  • 1 słoiczek twardej marmolady
Mąkę pszenną, cukier puder i proszkiem do pieczenia przesiewamy na stolnicę. Dodajemy masło pokrojone na małe kawałeczki i mieszając z mąką drobno je siekamy. Następnie dodajemy żółtka oraz śmietanę i całość zagniatamy w gładkie, jednolite ciasto. 
Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy je do lodówki na około 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wyciągamy i dzielimy je na 5 równych części. Wałkujemy na kształt koła (możemy pomóc sobie talerzem, żeby uzyskać równo koło, nadmiar ciasta ścinamy). Koło dzielimy na 8 trójkątów, na każde z nich nakładamy około 1 łyżeczkę marmolady i delikatnie rozsmarowujemy na cieście. Zwijamy rogaliki od najszerszej do najwęższej części. Pieczemy w 180 st. C. przez 15-20 minut. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.


Smacznego.


Komentarze

  1. bardzo lubimy takie rogaliki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rogaliki super ale nasze ulubione to takie z powidłami :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Super przepis. Na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ulubione rogaliki moich dzieci - babcia im robi za każdym razem, gdy ją odwiedzamy :) u nas zawsze z dżemem lub powidłami.

    OdpowiedzUsuń
  5. Niezastąpione do dobrej kawy!

    OdpowiedzUsuń
  6. świetny wpis, wygląda cudownie

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz