Muffinki czekoladowe z masą serową
Muffinki czekoladowe to szybka propozycja wypieku, gdy mamy ochotę na coś słodkiego. Moje zostały zrobione w papierowych kubeczkach - dzięki temu wychodzą dosyć spore. W smaku są wyważone, nie są zbyt słodkie, a gorzka czekolada dodajemy im charakteru. Masa serowa jest jedynie dodatkiem na muffince, dlatego też nie jest zbyt bardzo wyczuwalna w smaku :).
Składniki:
Ciasto czekoladowe:
- 250 g mąki pszennej
- 30 g kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 170 g cukru trzcinowego
- 2 duże jajka
- 175 ml mleka
- 115 g masła, roztopionego i przestudzonego
- 70 g posiekanej, gorzkiej czekolady
W naczyniu umieszczamy mokre składniki: jajka, mleko i masło. Dodajemy cukier i mieszamy rózgą kuchenną. Do mokrych składników dodajemy suche: mąkę pszenną, proszek do pieczenia, kakao. Mieszamy bardzo krótko rózgą kuchenną. Dodajemy posiekaną, gorzką czekoladę, mieszamy łyżką. Do papierowych kubeczków rozdzielamy po równo ciasto (najlepiej do 1/2 wysokości kubeczka)
Masa serowa:
- 200 g twarożku Mój ulubiony
- 1 żółtko
- 3 łyżki cukru
- 8 g cukru wanilinowego
Wszystkie składniki mieszamy razem do połączenia składników.
Na ciasto czekoladowe wykładamy po 2 łyżeczki masy serowej. Pieczemy w 170 st.C. przez 25 minut.
Smacznego.
Ach jak ja lubię takie muffinki :)
OdpowiedzUsuńPiękne te muffinki :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńNajpyszniejsze muffinki na świecie! :)
OdpowiedzUsuńCudowne muffinki :) Chcemy je zjeść :D
OdpowiedzUsuńSuper połączenie, musze wypróbować bo super wyglądają <3
OdpowiedzUsuń