Sernik na cieście piernikowym
Sernik na cieście piernikowym to smaczne połączenie delikatnego, kruchego ciasta kakaowego z nutą przypraw korzennych oraz pysznej masy serowej, która wprost rozpływa się w ustach. Mam nadzieję, że ta propozycja przypadnie Wam do gustu :).
To już kolejny sernik na blogu a spodziewajcie się kolejnych! Pora na wiosenne wersje tego wspaniałego ciasta, zapraszam do zapoznania się z zawartością wpisu oraz komentowania.
Jakie Wy wersje sernika lubicie? Pozdrawiam i życzę smacznego!
To już kolejny sernik na blogu a spodziewajcie się kolejnych! Pora na wiosenne wersje tego wspaniałego ciasta, zapraszam do zapoznania się z zawartością wpisu oraz komentowania.
Jakie Wy wersje sernika lubicie? Pozdrawiam i życzę smacznego!
Składniki:
Ciasto:
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- pół kostki zimnego masła (100 g)
- 4 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego
- 1 jajko
Masa serowa:
- 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
- 200 ml kwaśnej, gęstej śmietany 18%
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 pełna łyżka cukru wanilinowego
- 1 budyń waniliowy bez cukru
Masę serową wylewamy na podpieczony spód. Na masę serową ścieramy pozostałe ciasto kakaowe. Ciasto ścieramy na dużych oczkach tarki. Pieczemy w 180 st.C. przez 45 minut, potem temperaturę zmniejszamy do 160 st.C. i dopiekamy kolejne 30 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Najlepsze jest na drugi dzień.
Smacznego.
Połączenie sernika z piernikiem to super połączenie :D
OdpowiedzUsuńAleż cudo, uwielbiam serniki☺
OdpowiedzUsuńNajlepsze połączenie!
OdpowiedzUsuńBardzo smaczny sernik, dzieci były zadowolone
UsuńŚlinka leci na sam widok :)
OdpowiedzUsuńPycha połączenie :D
OdpowiedzUsuńPyszne :) Dzięki za udostępnienie
OdpowiedzUsuńWyglądasz smakowicie, dziękuję
Usuń