Placuszki z jogurtem greckim



Placuszki zostały zrobione na bazie jogurtu greckiego, choć można zastąpić go jogurtem naturalnym. Dodatkowo znalazły się w nich wiórki kokosowe, które nadały im fajny kokosowy posmak :). Placuszki ładnie rosną, nie powinny więc stworzyć żadnych problemów podczas smażenia. Można je podać z cukrem pudrem, dżemem lub twarożkiem. 

Składniki: (na 12 placuszków) 
  • 300 g jogurtu greckiego 
  • 2 jajka 
  • 200 g mąki pszennej 
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 2 łyżki cukru 
  • 4 łyżki wiórek kokosowych 
Ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jogurt, po połączeniu z masą z jajek i cukru, dodajemy mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Miksujemy, do powstania gładkiej masy, na koniec dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy już wtedy, tylko łyżką. Na patelni rozgrzewamy olej, nakładamy łyżkę ciasta i smażymy na złoty kolor. 

Smacznego.

Komentarze

Prześlij komentarz