Jabłecznik dwukolorowy z masą krówkową i polewą czekoladową





Pozostając w klimacie jabłek, proponuję Wam kolejny wypiek z wykorzystaniem właśnie tego owocu. Jest to jabłecznik, który składa się z dwukolorowego biszkoptu, prażonej masy jabłkowej z galaretką, na to polewy czekoladowej i masy krówkowej. Biszkopt z wierzchu jest ozdobiony wspomnianą wcześniej polewą czekoladową i masą krówkową, która tworzy bardzo urocze łatki. Całość łączy w sobie wiele smaków i jest bardzo aromatyczna. Ciasto na pewno zasmakuje wielbicielom bardzo słodkich wypieków :). 


Składniki:
Biszkopt: 

  • 6 jajek 
  • 1 szklanka mąki pszennej 
  • 2 łyżki kakao 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 szklanka cukru 
  • 16 g cukru wanilinowego 
Białka ubijamy na sztywną pianę. Ciągle ucierając, dodajemy stopniowo cukier i cukier wanilinowy, mieszamy, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodajemy po jednym żółtku i dalej mieszamy mikserem do uzyskania jasnej, kremowej masy.
Masę jajeczną dzielimy na 2 części. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Do jednej części dodajemy mąkę, a do drugiej mąkę z kakao. Mieszamy mikserem na wolnych obrotach, tylko do połączenia składników.
Ciasto przekładamy do formy o wymiarach 30 x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakładamy na przemian do blaszki (raz jasne raz ciemne). Pieczemy w 180 st.C. przez 30 minut. Studzimy, a następnie kroimy w poziomie na dwie części.


Masa jabłkowa: 
  • 1,2 kg jabłek 
  • 16 g cukru wanilinowego 
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 1 opakowanie galaretki w proszku truskawkowej bądź innej czerwonej 
Jabłka obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Przekładamy do rondelka, dodajemy cukier wanilinowy i cynamon. Podgrzewamy do momentu, aż jabłka staną się miękkie. Zdejmuje z ognia i do gorących dodajemy proszek z galaretki. Odstawiamy do przestygnięcia na około 20 minut. 
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Masę krówkową przekładamy do rondelka i mieszamy do momentu, aż stanie się płynna. 
Jabłka wykładamy na biszkopt w blaszce, polewamy roztopioną czekoladą, na czekoladę zaś wylewamy 2/3 puszki masy krówkowej. 

Do nasączenia: 
  • około 1/4 szklanki wody 
  • 2 łyżki soku z cytryny 
Składniki do nasączenia mieszamy i nasączamy drugą część biszkoptu. Nasączony biszkopt przekładamy na ciasto w blaszce, lekko dociskamy.

Polewa: 
  • 150 g masła 
  • 3 łyżki kakao 
  • 3 łyżki cukru pudru 
  • 7 łyżek wody 
Dodatkowo:
  • 1 puszka masy krówkowej 
  • 100 g mlecznej czekolady 
  • 2 kopiaste łyżki masła 

Do rondelka przekładamy wszystkie składniki na polewę i podgrzewamy, mieszając, aż się zagotują. Zmniejszamy ogień i gotujemy polewę przez około 1 minutę. Odstawiamy do przestygnięcia na około 5-10 minut. Gotową polewę wylewamy na biszkopt.

Do pozostałej masy krówkowej dodajemy masło i podgrzewamy, mieszając, aż się zagotuje. Odstawiamy do przestygnięcia na około 5 minut. Następnie łyżką nakładamy masę krówkową na ciasto, robiąc łatki. 


Smacznego. 

Komentarze

  1. Przepis cudowny, kiedy możemy spodziewac sie przepisow nas swiatecze wypieki na wigilijny stol?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Drogi Adamie, jeśli czas mi na to pozwoli, takie przepisy chciałabym zamieszczać od listopada :). Aby moment oczekiwania sobie umilić, zachęcam do przejrzenia moich wpisów na makowce, serniki czy też przekładańce. Pozdrawiam :).

      Usuń
  2. Fajna wersja! Uwielbiam jabłecznika :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda rewelacyjnie :) Na takie ciasto to ja chętnie się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z czekoladą i masą krówkową to dopiero hit <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Jabłka i masa krówkowa to dwie rzeczy, które kocham w ciastach. Pyszności.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz