Ciasto orzechowo - brzoskwiniowe



Ciasto orzechowo - brzoskwiniowe, to bardzo smaczny przekładaniec, składający się z biszkoptu na bazie orzechów włoskich i pokrojonych brzoskwiń. Masa budyniowa przygotowana na soku z brzoskwiń, a mus brzoskwiniowy spowity jest między dwiema warstwami herbatników. Całe ciasto zwieńczone jest galaretką brzoskwiniową. Pracochłonne, ale za to idealne na wszelkie święta i rodzinne uroczystości ;). 

Składniki (forma o wymiarach 36 x 24 cm):
Spód: 
  • 4 jajka 
  • 80 g cukru 
  • 100 g mielonych orzechów włoskich 
  • 100 g drobno posiekanych orzechów włoskich 
  • 1 łyżka mąki tortowej 
  • 1 łyżka bułki tartej 
  • 2 połówki brzoskwiń 
Jajka ubijamy z cukrem przez około 8 minut na jasną, puszystą masę. Do masy jajecznej dodajemy orzechy wymieszane z mąką oraz bułką tartą i miksujemy do chwili połączenia się składników. Na koniec dodajemy pokrojone w drobną kostkę brzoskwinie i mieszamy delikatnie łyżką.
Spód formy wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto. Pieczemy w 180 st.C przez około 25 minut (do suchego patyczka). Studzimy.

Masa:
  • 220 g miękkiego masła 
  • sok z brzoskwiń 
  • mleko do dopełnienia soku z brzoskwiń, tak aby uzyskać w sumie 700 ml płynu 
  • 3 żółtka 
  • 4 łyżki cukru 
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej 
  • 2 łyżki mąki pszennej 
Połowę płynu łączymy z cukrem i doprowadzamy do wrzenia. Do reszty dodajemy żółtka oraz mąkę pszenną i ziemniaczaną, energicznie mieszamy, wlewamy na gotujące się mleko i gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Gotowy budyń odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Miękkie masło ubijamy na jasną, puszystą masę i dodajemy do niego po łyżce zimnego budyniu. Miksujemy przez kilka minut na najwyższych obrotach miksera, do czasu uzyskania gładkiej masy.

Mus brzoskwiniowy:
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie (bez 2 połówek użytych do ciasta) 
  • 1 galaretka brzoskwiniowa 
  • 250 ml wrzątku 
Brzoskwinie miksujemy na gładki mus i dodajemy do nich wystudzoną, lekko już tężejącą galaretkę rozpuszczoną w 250 ml wrzątku.

Dodatkowo:
  • 1 duże opakowanie herbatników 
  • 1 galaretka brzoskwiniowa 
  • 350 ml wody 
Na ciasto wykładamy połowę masy i przykrywamy ją warstwą herbatników. Na herbatniki wylewamy tężejący mus brzoskwiniowy i wstawiamy ciasto do lodówki na około godzinę. Po godzinie na musie układamy kolejną warstwę herbatników i przykrywamy je drugą częścią kremu. Ciasto ponownie umieszczamy w lodówce i po około godzinie wylewamy na nie zimną galaretkę rozpuszczoną w 350 ml wody.
Ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc.



Smacznego.
Inspiracja

Komentarze

Prześlij komentarz