Leśny mech ze szpinakiem i bitą śmietaną



Dziś przedstawiam Wam ciasto, które jest bardzo znane w blogosferze i myślę, że większość osób już je piekła, albo chociaż je próbowała. Ja upiekłam je po raz pierwszy, za namową mamy, która jadła te ciasto w pracy i bardzo jej smakowało. Przepis dostała od koleżanki.
Jak dla mnie ciasto jest bardzo zwykłe, w sumie niczym mnie nie zachwyciło, no może poza kolorem, bo rzeczywiście jest piękny ;). A tak poza tym, to masa jest na bazie śmietany kremówki, z dodatkiem skórki cytryny - dla orzeźwienia. Ciasto warto naponczować, bo jest suche. Wierzch posypany jest granatem, który jest bardzo smaczny i soczysty. Wypiek dla wielbicieli nowych smaków, jak i dla tych osób, które chcą zrobić, jakieś szybkie ciasto z masą :).

Składniki:
Biszkopt:
  • 3 jajka 
  • 1 i 1/3 szklanki cukru 
  • 1 i 1/3 szklanki oleju 
  • 2 szklanki mąki krupczatki 
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 300 g świeżego szpinaku lub 450 g mrożonego 
Świeży szpinak myjemy i bardzo dobrze odsączamy, mielimy w blenderze. Mrożony rozmrażamy i również dobrze odsączamy (jeśli szpinak nie będzie rozdrobniony to również go zemleć w blenderze).
Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia.
Piekarnik nastawiamy na 170 st.C na funkcji góra-dół.
Jajka ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę, ubijamy mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie, ciągle mieszając wlewamy powoli olej. Dodajemy zmielony szpinak i mieszamy. Wsypujemy mąkę i delikatnie, ale dokładnie mieszamy mikserem ustawionym na najniższych obrotach.
Ciasto przekładamy do formy o wymiarach 36 x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez około 60-65 minut. 
Ciasto po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. 
Następnie ostrożnie wyjmujemy je z blaszki.
Poziomo odcinamy około 1/3 ciasta (jeśli ciasto zbyt przypiekło się z wierzchu i jest brązowawe, to najpierw odcinamy wierzch) i kruszymy je w rękach na okruszki. Pozostały blat ciasta wkładamy z powrotem do formy. 

Poncz: 
  • 1/4 szklanki zaparzonej herbaty 
  • 3 łyżki soku z cytryny 
  • 2 łyżeczki cukru pudru 
Składniki do nasączenia mieszamy i gotowym ponczem nasączamy biszkopt w blaszce.

Dodatkowo:
  • pestki z granatu 
Krem: 
  • 500 g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36% 
  • 4 łyżeczki żelatyny 
  • 3 łyżki cukru pudru 
  • skórka starta z 1/2 cytryny 
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego 16 g 
Żelatynę zalewamy 6 łyżkami zimnej wody i odstawiamy na około 10 minut, żeby napęczniała. Następnie podgrzewamy, ciągle mieszając, aż całkowicie się rozpuści.
Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Dodajemy do niej powoli, cały czas miksując, ciepłą żelatynę. Na końcu wsypujemy skórkę z cytryny, mieszamy.
Gotowy krem wykładamy na ciasto ułożone w formie. Wierzch posypujemy pokruszonym ciastem i pestkami granatu.


Smacznego.

Komentarze

  1. Bardzo mi się to ciasto podoba, ale jeszcze go nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zawsze chciałam spróbować tego ciacha! Kusi mnie jego kolor :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę zrobić w końcu to ciasto :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłyśmy coś podobnego w formie muffinek i to z jarmużem zamiast szpinaku :) Miały bardzo ciekawy aromat, który nam zasmakował :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z jarmużem? Brzmi fantastycznie, też będę musiała wypróbować jakiś wypiek z tym składnikiem ;)

      Usuń
  5. Morze kiedyś go zrobię :) Super zestaw serwetki z talerzykiem ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, zestaw kupiony jakiś czas temu w Empiku ;)

      Usuń
  6. Muszę kiedy przygotować to ciasto, bo wszędzie potykam się o przepis na nie. Szpinaku na słodko jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też zdecydowałam się na to ciasto, bo jest bardzo znane w blogosferze, a nigdy go nie piekłam, więc chciałam spróbować, jak smakuje ;). To również był mój pierwszy wypiek ze szpinakiem na słodko.

      Usuń
  7. ani nie piekłam, ani nie próbowałam :(
    A żałuję bardzo, bo wygląda super :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz