Murzynek z kremem śmietankowo-cytrynowym
Dziś mało świąteczny przepis, ale mam nadzieję, ze przypadnie Wam do gustu ;). Jest to murzynek z delikatnym, lekkim i puszystym kremem śmietankowo-cytrynowym. Murzynek według tego przepisu wychodzi bardzo wilgotny, miękki i mocno czekoladowy. Masa śmietankowa jest lekko kwaśna, co doskonale komponuje się ze słodkim ciastem czekoladowym. Całość została zwieńczona polewa czekoladową.
Jeśli lubicie proste, szybki i mało skomplikowane przepis, to te ciasto jest idealne dla Was :).
Składniki:
Ciasto czekoladowe:
- 250 g masła
- 250 g cukru
- 3 łyżki kakao
- 1/2 szklanki wody
- kilka kropel aromatu waniliowego
- 2 szklanki mąki
- 5 jajek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wodę, masło, cukier (zostawiamy 2 łyżki cukru do białek) i kakao przekładamy do garnka i zagotowujemy. Masę studzimy.
Do przestudzonej mieszanki dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz po jednym żółtku i aromat waniliowy, mieszamy mikserem na wolnych obrotach.
Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dodajemy odłożone 2 łyżki cukru i dalej ubijamy do momentu, aż piana będzie bardzo sztywna i lśniąca.
Pianę dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy.
Blachę o wymiarach 36 x 24 cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Ciasto przelewamy do formy.
Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180°C.
Studzimy, a następnie przekrajamy wzdłuż na dwa blaty.
Masa:
- 500 ml śmietany 36%
- 2 galaretki cytrynowe
- 1/2 szklanki gorącej wody
- 4 łyżki cukru pudru
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy i teżejące wlewamy do masy śmietanowej, mieszamy i odstawiamy na kilka minut do stężenia.
Na dolny blat wykładamy tężejącą masę, przykrywamy drugim blatem i polewamy polewą czekoladową. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Polewa czekoladowa:
- 5 łyżek mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 i 1/2 łyżki masła
- 1 i 1/2 łyżki kakao
Do garnka wlewamy mleko, wsypujemy cukier, dodajemy masło, kakao i mieszamy. Polewę zagotowujemy i odstawiamy do wystudzenia. Przestudzoną polewę wylewamy na placek.
Smacznego.
No proszę jak można murzynka odpicować ;) Świetny!
OdpowiedzUsuńJakie pyszności :)
OdpowiedzUsuńsame pyszności, aż chciałoby się takie smakołyki do porannej kawki :)
OdpowiedzUsuńJaki galanty murzynek. Ogólnie lubię ciemne ciasta pod każdą postacią :)
OdpowiedzUsuńDo ciasta wystarczy dodać przyprawę do piernika i już mamy typowo świąteczny przepis ;D Lubimy takie przekładane, a masa z galaretkami bardzo ciekawa ;)
OdpowiedzUsuńSuper. Ja murzynka bardzo lubię :-)
OdpowiedzUsuńDorodny murzynek i w dodatku nadziany ; ) ^_^
OdpowiedzUsuńTak, murzynek wyszedł bardzo wysoki ;)
UsuńWOW no po prostu cudo :) koniecznie muszę wypróbować :) Pyszności
OdpowiedzUsuńCudowny! Aż mi ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńZapraszam:
http://nackany-zeszycik.blogspot.com/
Mmm, chętnie bym zjadł. Chyba upiekę coś takiego na święta.
OdpowiedzUsuńMniam Mniam! Maciej bardzo chętnie wpałaszuje! Musisz nam przyrządzić, bo ja zapewne polegnę :(
OdpowiedzUsuńNie ma sprawy, złóż zamówienie, a na pewno dla Was przyrządzę coś słodkiego :*
Usuń