Wafel z galaretką


Pyszne, kolorowe wafle przełożone masą na bazie galaretek. Jest to smak z dzieciństwa, do którego po wielu latach wróciłam. Wafel jest, jak wiadomo bardzo szybki do przygotowania, tym razem został polany polewą czekoladową, która doskonale tu pasuje. Jest idealna, nie brudzi palców i jest lśniąca. 
Jeśli jeszcze nie robiliście wafla na bazie galaretek to gorącą zachęcam. Można zmienić oczywiście ich kolor. Doskonała propozycja dla dzieci, bo jak wiadomo, dzieci lubią wszystko, co słodkie i kolorowe :)

Składniki: 
  • 5 blatów wafla 
  • 250 g masła 
  • 200 g kwaśnej, gęstej śmietany 18% (w temperaturze pokojowej) 
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 2 galaretki ( u mnie wiśniowa i brzoskwiniowa) 
Masło roztapiamy, następnie dodajemy cukier, mieszamy do rozpuszczenia, na końcu dodajemy kwaśną śmietanę, mieszamy, ale nie możemy dopuścić do zagotowania.
Gorącą masę dzielimy na dwie równe części, do każdej z nich wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy. Masę odstawiamy do stężenia, kiedy stężeją i uzyskają konsystencję gęstego budyniu przekładamy wafle naprzemiennie.
Następnie wafel obciążamy drewnianą deską do krojenia i książką. Kiedy masa całkiem zastygnie polewamy przestudzoną polewą czekoladową i odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc, aby mógł zmięknąć.

Polewa czekoladowa: 
  • 100 gramów margaryny 
  • 3/4 szklanki cukru pudru 
  • 2 łyżki mleka 
  • 2 kopiaste łyżeczki ciemnego kakao 
  • 1 łyżeczka żelatyny + 4 łyżki gorącej wody 
Żelatynę rozprowadzamy w gorącej wodzie.
Do rondelka wrzucamy margarynę, wsypujemy cukier puder, kakao, wlewamy mleko, podgrzewamy do rozpuszczenia i połączenia składników (nie zagotowujemy). Następnie wyłączamy gaz, dodajemy żelatynę i mieszamy dokładnie, do rozpuszczenia.
Polewę schładzamy do temperatury pokojowej i rozprowadzamy po wierzchu wafla.



Smacznego.

Komentarze

  1. Też w dzieciństwie jadłyśmy podobne przekładane wafle ale nie galaretką a masami, które zawsze zostawały na przykład po robieniu tortu :D Cudowne smaki :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności :):) poproszę jeden :):)

    OdpowiedzUsuń
  3. Angelika piękne kolory, jaka znakomita polewa :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takich wafli to ja jeszcze nie jadłam a wyglądają pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłam wafle, ale z innym nadzieniem. Twoje wyglądają smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. O dodaniu galaretki do wafelków bym nie pomyślała. Podoba mi się taki przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jako dziecko jadłam je często ach..smaczne są!

    OdpowiedzUsuń
  8. Pycha wafelki, na pewno bardzo smaczne

    OdpowiedzUsuń
  9. U mnie robiło się wafle z masą czekoladową lub gotowanym kajmakiem. Musze kiedyś spróbować z taką masą galaretkową :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo zachęcam do wypróbowania, wafel z każdym nadzieniem jest bardzo dobry :)

      Usuń
  10. wieki ich nie jadłam- zupełnie zapomniałam o wafelku z galaretkami
    dzięki za przypomnienie:D

    OdpowiedzUsuń
  11. Najbardziej lubi je mój młody :))

    OdpowiedzUsuń
  12. Deser smakowicie wygląda i zapewne świetnie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wyglądają apetycznie. U mnie smak dzieciństwa to wafle z masą czekoladową, dzięki, że mi o nich przypomniałaś :)

    OdpowiedzUsuń
  14. mniam moja mama w dzieciństwie też robiła takie wafelki :) niestety tylko jeden kolor galaretki był i bez polewy czekoladowej :) ale też było pycha!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z jednym kolorem galaretki też robiłam i były pyszne ;)

      Usuń
  15. To także i moje smaki z dzieciństwa... :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Super, zapisuję sobie przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. muszę je w końcu zrobić, bo pewnie smakują bosssko :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, smakują bosko :) Aż teraz nabrałam ochoty, aby je ponownie zrobić.
      Również pozdrawiam :)

      Usuń

Prześlij komentarz