Jabłecznik z budyniem
Kolejny przepis z zeszytu mojej mamy, na proste, smaczne i znane wszystkim ciasto, które nie może się nie udać ;) Bo chyba nie ma nic trudnego w zagnieceniu ciasta, czy w ugotowaniu budyniu, nieprawdaż ;)? Ciasto jest najlepsze na drugi dzień, kiedy stanie się bardziej zwarte. Jego przygotowanie nie zajmie nam dużo czasu.
Najbardziej w takich ciasta, kocham zimny i twardy budyń :)
A u mnie te ostatnie dni upływają bardzo powoli i troszkę leniwie. Teraz mam nadmiar wolnego czasu, ale staram się go w miarę jakoś dobrze wykorzystywać :)
Dziś byłam w bibliotece i wypożyczyłam książkę kucharską ,,Kuchnia Neli'', kilka przepisów wpadło mi już w oko. Jeśli je zrobię , to efektami oczywiście podzielę się na blogu.
Składniki:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 2 jajka
- 250 g margaryny
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki ciasta umieszczamy na stolnicy i zagniatamy do czasu, aż utworzy się kulka. Jeśli podczas zagniatania ciasto będzie się bardzo kleić do rąk, podsypujcie je mąką, jednak nie należy zbytnio przesadzać z ilością. Następnie ciasto wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Po wyjęcie dzielimy na dwie równe części. Do formy o wymiarach 36 x 24 cm wysmarujemy masłem, posypanej bułką tartą wykładamy jedną rozwałkowaną część ciasta.
Masa:
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
- 3 szklanki mleka
700 ml mleka przelewamy do garnka z grubym dnem i gotujemy na wolnym ogniu. Z pozostałym mlekiem łączymy budynie i wlewamy na gotujące się mleko. Budyń gotujemy do zgęstnienia.
Dodatkowo:
- 1 kg jabłek pokrojonych w kostkę
Na przygotowane wcześniej ciasto przekładamy pokrojone jabłka i pokrywamy je gorącym budyniem. Na budyń, wykładamy drugą rozwałkowaną część ciasta.
Formę wstawiamy do nagrzanego do 180 st.C. piekarnika i pieczemy około 50-60 minut (do zrumienienia). Pozostawiamy w blaszce do całkowitego wystygnięcia (najlepiej na noc). Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem i kroimy ostrym nożem.
Smacznego.
Mniam. Uwielbiam to ciacho. Pyszności :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam jabłecznik z budyniem :D mniammi
OdpowiedzUsuńPysznosci!!! bardzo smaczne
OdpowiedzUsuńSuper połączenie smaków :P
OdpowiedzUsuńuwielbiam taki jabłecznik :)
OdpowiedzUsuńMoja mama bardzo je lubi. Ja nie przepadam za jabłecznikami ;)
OdpowiedzUsuńMoja mama również je lubi, jeżeli jabłecznik to zawsze z budyniem :)
Usuńaż ślinka pociekła, jak pysznie u Ciebie z przyjemnością zostaje i chce więcej :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło i dziękuję za ciepłe słowa :)
UsuńTe stare, wypróbowane przepisy są najlepsze.
OdpowiedzUsuńJak najbardziej się z tym zgadzam :)
UsuńPyszne ciacho :))
OdpowiedzUsuń