Ciasto maślankowe z brzoskwiniami
Hej, Kochani, jaka u Was pogoda? Ja, gdy się obudziłam, poszłam odsłonić roletę i moim oczom ukazała się zasypana droga i padający śnieg. I tak przez cały dzień-śnieg, deszcz, deszcz ze śniegiem, a na koniec grad. I z powrotem musiałam wyciągnąć kurtkę zimową :( Czekam na prawdziwą wiosnę i słoneczko.
Ciasto maślankowe upiekłam na spotkanie z koleżankami. Piekłam je w warunkach akademickich, więc nie mogłam pozwolić sobie na coś bardziej wyszukanego. Ale to ciasto okazało się ,,strzałem w dziesiątkę'', koleżankom bardzo smakowało, zajadały się i pytały o przepis. Dla mnie to jest najlepsza rekomendacja :)
Ciasto wychodzi bardzo puszyste, mięciutkie i pachnące maślanką. Użyłam owoców z puszki, ale latem koniecznie zrobię ze świeżymi, myślę, ze wtedy będzie jeszcze lepsze :)
Składniki:
- 2 i 3/4 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka maślanki
- 3 jajka
- 1/2 szklanki oleju
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 480 g brzoskwiń z puszki (waga już po odsączeniu owoców z zalewy)
Brzoskwinie kroimy w kosteczkę i odsączamy je z soku na ręczniku papierowym.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Blachę o wymiarach 30 x 25 cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.
Jajka ubijamy z cukrem na białą, puszystą masę. Następnie do jajek na zmianę wlewamy olej oraz maślankę i miksujemy 2-3 minuty. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i dodajemy stopniowo do masy jajecznej. Kiedy ciasto jest jednolite przekładamy je do formy i posypujemy owocami.
Pieczemy około 60 minut, do czasu, aż wbity w środek patyczek wyjdzie suchy. Upieczone i przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego.
ale pyszności, bardzo apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciacho. Kochana życzę wesołych Świąt Wielkanocnych, smacznego jajka i mokrego dyngusa :-)))
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję Marzenko, również życzę wszystkiego dobrego w te Święta :)
UsuńCiasto na maślance ma fajny charakterystyczny smaczek :D
OdpowiedzUsuńGdybyś widziała nasze zdziwienie kiedy się obudziłyśmy a tu za oknem gruba warstwa śniegu na samochodzie! :P
Świetnie się prezentuje to ciacho! *.*
OdpowiedzUsuńUwielbiam wypieki na maślance, więc to na pewno przypadłoby mi do gustu! :)
przesmacznie! wesłoych świąt!
OdpowiedzUsuńBardzo je lubię, choć ja piekę na śmietanie! Jest bardzo smaczne, u mnie znika jeszcze ciepłe ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko!
Na śmietanie jeszcze nie robiłam, ale z chęcią bym spróbowała. Również pozdrawiam :)
UsuńJakie wyrośnięte i puszyste, super ciacho.
OdpowiedzUsuńTak, jest na prawdę bardzo dobre :)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńFajne to ciacho :))
OdpowiedzUsuńpszności, pyszności :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
http://fit-healthylife.blogspot.com/