Kopiec kreta



Dziś prezentuję ciasto, które przygotowałam na Walentynki. Oprawa zdjęcia, jak widać, również jest walentynkowa, a to z tego względu, że przepis miał być dodany wcześniej. :) Kopiec Kreta to świetna opcja dla zastąpienia gotowego ciasta z torebki-domowym. Przepis jest nieskomplikowany i dość szybki do przygotowania. Posmakuje wszystkim wielbicielom bitej śmietany, czekolady i bananów.

Składniki:
Ciasto czekoladowe:
  • 150 g miękkiego masła 
  • 150 g cukru pudru 
  • 200 g mąki pszennej tortowej 
  • 1 łyżka cukru wanilinowego 
  • 3 duże jajka 
  • 2 czubate łyżki kakao 
  • 2 czubate łyżki startej na drobnych oczkach gorzkiej czekolady 
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 
  • ¾ szklanki mleka 
Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać przez sito i wymieszać. Żółtka oddzielić od białek. Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku i ciągle ucierać. Następnie dodawać porcjami mąkę z kakao i mleko, cały czas ucierając. Na koniec dodać tartą czekoladę i wymieszać. Masa powinna być jednolita i gładka. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do masy. 
Gotowe ciasto przelać do tortownicy posmarowanej masłem i posypanej kakao. Masę wyrównać i wstawić blaszkę do nagrzanego do 180 st.C. (góra – dół) piekarnika i piec około 40 – 45 minut..
Gdy ciasto ostygnie przeciąć je na pół, ścinając górę – zostawiając mniej więcej 2 – 2,5 cm ciasta od dołu. Ze środka wybrać część ciasta zostawiając cienki spód i boki. Ściętą górę i wybrany środek drobno pokruszyć. 

Masa śmietanowa:
  • 500 ml śmietany kremówki 30 % lub 36 % 
  • 2 łyżki cukru pudru 
  • 2 śmietan - fix do śmietany 
  • 50 g wiórków z ciemnej czekolady 
  • 3 średniej wielkości banany (ważne, aby nie były przejrzałe i nie miały brązowych plam) 
Śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder wymieszany ze śmietan - fixem. Do dobrze ubitej śmietany wsypać wiórki czekoladowe i delikatnie wmieszać je do śmietany. 
Banany przekroić wzdłuż na pół i poukładać na cieście przecięciem do dołu). 
Masę wyłożyć na banany tworząc lekki kopczyk, a następnie całość obsypać pokruszonym czekoladowym ciastem, lekko dociskając je do masy śmietanowej. 
Gotowe ciasto można przechowywać w lodówce do 2 dni. 



Smacznego.

Komentarze

  1. Jadłam kiedyś to ciacho u znajomej. Pysznie Ci wyszło :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale pyszności, nabrałam na nie ochoty :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy takiego ciasta nie jadłyśmy ale musimy przyznać, że wygląda bardzo urzekająco :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To w takim razie zachęcam do wypróbowania tego ciasta :)

      Usuń
  4. pysznie wygląda, bardzo lubię to ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jest to moje ulubione ciasto. Przepis zapisuje i jak tylko je zrobię podziele się na blogu :)
    A robić robiłam tylko jeszcze bloga nie miałam:P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To bardzo się cieszę i w takim razie czekam na efekty :)

      Usuń
  6. Już się za niego zabieram i zabieram :) Bardzo fajne ciacho :))

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz