Kopiec kreta
Dziś prezentuję ciasto, które przygotowałam na Walentynki. Oprawa zdjęcia, jak widać, również jest walentynkowa, a to z tego względu, że przepis miał być dodany wcześniej. :) Kopiec Kreta to świetna opcja dla zastąpienia gotowego ciasta z torebki-domowym. Przepis jest nieskomplikowany i dość szybki do przygotowania. Posmakuje wszystkim wielbicielom bitej śmietany, czekolady i bananów.
Składniki:
Ciasto czekoladowe:
- 150 g miękkiego masła
- 150 g cukru pudru
- 200 g mąki pszennej tortowej
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 3 duże jajka
- 2 czubate łyżki kakao
- 2 czubate łyżki startej na drobnych oczkach gorzkiej czekolady
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- ¾ szklanki mleka
Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać przez sito i wymieszać. Żółtka oddzielić od białek. Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku i ciągle ucierać. Następnie dodawać porcjami mąkę z kakao i mleko, cały czas ucierając. Na koniec dodać tartą czekoladę i wymieszać. Masa powinna być jednolita i gładka. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do masy.
Gotowe ciasto przelać do tortownicy posmarowanej masłem i posypanej kakao. Masę wyrównać i wstawić blaszkę do nagrzanego do 180 st.C. (góra – dół) piekarnika i piec około 40 – 45 minut..
Gdy ciasto ostygnie przeciąć je na pół, ścinając górę – zostawiając mniej więcej 2 – 2,5 cm ciasta od dołu. Ze środka wybrać część ciasta zostawiając cienki spód i boki. Ściętą górę i wybrany środek drobno pokruszyć.
Masa śmietanowa:
- 500 ml śmietany kremówki 30 % lub 36 %
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 śmietan - fix do śmietany
- 50 g wiórków z ciemnej czekolady
- 3 średniej wielkości banany (ważne, aby nie były przejrzałe i nie miały brązowych plam)
Śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder wymieszany ze śmietan - fixem. Do dobrze ubitej śmietany wsypać wiórki czekoladowe i delikatnie wmieszać je do śmietany.
Banany przekroić wzdłuż na pół i poukładać na cieście przecięciem do dołu).
Masę wyłożyć na banany tworząc lekki kopczyk, a następnie całość obsypać pokruszonym czekoladowym ciastem, lekko dociskając je do masy śmietanowej.
Gotowe ciasto można przechowywać w lodówce do 2 dni.
Smacznego.
Jadłam kiedyś to ciacho u znajomej. Pysznie Ci wyszło :-)
OdpowiedzUsuńPyszny! bardzo lubię to ciasto
OdpowiedzUsuńDziękuję, moja rodzinka też je uwielbia :)
Usuńale pyszności, nabrałam na nie ochoty :)
OdpowiedzUsuńNigdy takiego ciasta nie jadłyśmy ale musimy przyznać, że wygląda bardzo urzekająco :)
OdpowiedzUsuńTo w takim razie zachęcam do wypróbowania tego ciasta :)
Usuńpysznie wygląda, bardzo lubię to ciasto:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię:)
OdpowiedzUsuńJest to moje ulubione ciasto. Przepis zapisuje i jak tylko je zrobię podziele się na blogu :)
OdpowiedzUsuńA robić robiłam tylko jeszcze bloga nie miałam:P
To bardzo się cieszę i w takim razie czekam na efekty :)
UsuńJuż się za niego zabieram i zabieram :) Bardzo fajne ciacho :))
OdpowiedzUsuń