Kawowy śmietanowiec z gruszkami



Nie miałam zbytnio pomysłu na wykorzystanie gruszek, które dostałam od dziadka. Myślałam nad babką z gruszkami, ale później dostałam telefon od znajomych, którzy zapowiedzieli się z wizytą. Postanowiłam więc zrobić coś bardziej wystawnego.
Padło na kawowy śmietanowiec z gruszkami, ja nazywam go oszukanym sernikiem :-)
Jest to ciasto kruche z dodatkiem kawy ,,Inki'', która dodaje smak i zapach ciastu, gruszek, a na to wylanej masy śmietanowej na bazie śmietany 18%. 
Całość smakuje bardzo fajnie, ciasto po odstaniu całej nocy w lodówce jest miękkie i wilgotne. W sam raz pasuje do kawki.
Jeśli ktoś nie lubi kawy zbożowej może ten składnik zastąpić kakao :-)

Składniki:
Ciasto:
  • 500 g mąki 
  • 150 g cukru pudru (niepełna szklanka) 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego 
  • 4 łyżki kawy zbożowej ,,Inki'' 
  • 250 g margaryny 
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 
Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia, cukrem wanilinowym i kawą. Dodajemy pokrojoną na małe kawałeczki zimną margarynę i siekamy razem. Na koniec dodajemy śmietanę i wszystko razem zagniatamy na jednolite ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki na około 1 godzinę.

Masa: 
  • 660 g kwaśnej, gęstej śmietany (18%) 
  • 1 szklanka cukru 
  • 1/4 szklanki oleju 
  • 4 jajka 
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy (40 g) 
  • odrobina aromatu waniliowego lub śmietankowego 
Poza tym: 
  • około 600 g gruszek 
Gruszki obieramy, kroimy w ćwiartki (jeśli owoce są małe) lub ósemki.
Białka ubijamy na sztywno z połową szklanki cukru. Resztę cukru ucieramy z żółtkami, po czym dodajemy olej, wanilię i proszek budyniowy. Wlewamy śmietanę i krótko miksujemy. Na koniec dodajemy ubitą pianę i wszystko razem dokładnie mieszamy. 
Blaszkę 36x23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ścieramy połowę zmrożonego ciasta na tarce o grubych oczkach, równomiernie rozkładamy w blaszce i lekko dociskamy do spodu. Na cieście układamy gruszki, zalewamy masą śmietanową. Na wierzch ścieramy resztę ciasta. Pieczemy w 170 st.C przez 50-60 minut. Po wyłączeniu piekarnika uchylamy lekko drzwiczki i zostawiamy ciasto w środku jeszcze na kilka minut.
Po wystudzeniu dobrze jest wstawić ciasto (przykryte folią) jeszcze na noc do lodówki, żeby masa śmietanowa nieco stężała, a ciasto trochę zmiękło – wtedy będzie lepiej się kroiło.



Smacznego.

Komentarze

Prześlij komentarz