Torcik Cappuccino



Torcik ten przygotowałam dla mamy z okazji imienin. Biszkopt z tego przepisu wychodzi wysoki, więc wykorzystałam tylko połowę. Masa budyniowa wychodzi gęsta i słodka, lecz masa kawowa jest mało słodka. Smaki się w całym torcie równoważą i w takim wydaniu smakuje wyśmienicie. Proponuję go upiec z okazji jakiejś małej uroczystości rodzinnej lub po prostu na niedzielę do kawy;-)

Składniki:
Biszkopt: 
  • 6 jajek 
  • 1 szklanka mąki 
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżka octu 
Żółtka łączymy z octem i proszkiem, mieszamy.Po krótkim czasie zauważymy, jak żółtka rosną i zrobi się pianka. W tym czasie białka ubijamy na sztywno. Do ubitych białek dodajemy cukier i cukier wanilinowy i miksujemy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodajemy mąkę i żółtka. Bardzo delikatnie mieszamy, można to zrobić mikserem na małych obrotach. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Pieczemy 25-30 minut w temperaturze 180st.C. Po ostudzeniu biszkopt przekrajamy na 2 części. Jedną wykorzystujemy na spód tortu, a drugą część zamrażamy. Będzie można wykorzystać upieczony już spód, do innego ciasta.

Poncz: 
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 
  • 100 ml gorącej wody 
  • 2 łyżki spirytusu 
Kawę rozpuszczamy w gorącej wodzie.Po ostudzeniu dodajemy spirytus.Zimny biszkopt nasączamy ponczem.

Krem budyniowy: 
  • 2 i ½ szklanki mleka 
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe 
  • 6 łyżek cukru 
  • 200 g masła 
  • 2 łyżki spirytusu 
2 szklanki mleka gotujemy z cukrem. W 1/2 szklanki mleka rozpuszczamy proszek budyniowy, wlewamy na mleko, gdy zacznie się gotować. Ugotowany budyń odstawiamy do ostudzenia. Masło ucieramy na puszystą masę. Dodajemy po łyżce zimnego budyniu, cały czas ucierając. Na koniec dodajemy spirytus i mieszamy. Krem wykładamy na nasączony ponczem biszkopt.

Masa kawowa: 
  • 2 szklanki mleka 
  • 7 łyżek cappuccino 
  • 2 torebki „Śnieżki” 
  • 5 płaskich łyżek żelatyny 
W zimnym mleku rozpuszczamy kawę. Najlepiej odstawić na jakieś 15 minut do całkowitego rozpuszczenia. Do mleka z kawą dodajemy ,,Śnieżkę'' i ubijamy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, dodajemy jej tyle, aby rozpuszczona żelatyna była płynna, gdyż jeśli zrobimy za gęstą i wlejemy do mleka z kawą zrobią się ,,kluchy''. Lekko przestudzoną dodajemy do masy kawowej lejąc ją z wysokiej odległości, cienkim, równomiernym strumieniem,cały czas miksując. Masa kawowa szybko tężeje, więc musimy ją od razu wyłożyć na krem budyniowy. Ciasto wkładamy do lodówki. Przed podaniem posypujemy słodkim kakao, np. ,,Puchatkiem''.



Smacznego.


Komentarze