Fale Dunaju z wiśniami



Fale Dunaju, jednak tym razem z wiśniami. Przepis na ciasto i masę budyniową jest inny niż do Fal Dunaju z jabłkami. Masa w tym cieście jest bardzo zwarta i twarda. Wierzch ciasta zamiast kakao jest polany polewą czekoladową, która po zastygnięciu jest bardzo twarda, według mnie doskonale pasuje do tego ciasta. Porównując Fale Dunaju z jabłkami i wiśniami, to wybieram wersję bardziej kwaśną, czyli z wiśniami :-). Jak dla mnie jest bardziej smaczniejsza.
A tutaj przepis na Fale Dunaju z jabłkami.
Przepis był wcześniej publikowany na moim blogu:-)

Składniki:
Ciasto: 
  • 3 jajka 
  • 170 g cukru 
  • około 3/4 szklanki oleju 
  • około 3/4 szklanki mleka 
  • 2 pełne szklanki mąki pszennej 
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 łyżka kakao + 1 łyżka mleka 
  • wiśnie 
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując dodajemy stopniowo olej. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy stopniowo do ubitej masy na przemian z mlekiem.
Połowę ciasta przekładamy do formy o wymiarach 36 x 24 cm posmarowanej margaryną i wysypaną bułką tartą.
Do reszty ciasta dodajemy kakao i łyżkę mleka. Mieszamy. Ciemne ciasto rozkładamy na jasnym cieście.
Na ciemnym cieście układamy wiśnie, w takiej ilości, aby zakryły wierzch ciemnego ciasta.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 40 minut w temperaturze 180 st.C. Odstawiamy do ostygnięcia.


Masa budyniowa:
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego 
  • 400 ml mleka 
  • 2 łyżki cukru 
  • 250 g masła 
350 ml mleka zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem i cukrem. Dodajemy do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować, aż budyń zgęstnieje.
Miękkie masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Miksując dodajemy stopniowo zimny budyń.
Masę budyniową rozsmarowujemy na zimnym cieście. 

Polewa:
  • 125 g margaryny 
  • 5 łyżek cukru pudru 
  • 3 łyżki kakao 
  • 5 łyżek gęstej śmietany 18% 
  • 1 łyżka żelatyny 
Żelatynę namaczamy w 2 łyżkach zimnej wody. Margarynę, cukier i kakao rozpuszczamy w garnku. Podgrzewamy na małym ogniu, ciągle mieszając, aż do połączenia się składników. Gdy polewa przestygnie, ale będzie jeszcze ciepła, dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy śmietanę. Tak przygotowaną polewą pokrywamy wierzch ciasta. Polewa, po pewnym czasie zastyga.


Smacznego.

Komentarze

  1. Witam,

    Bardzo proszę o kontakt pod adresem almadecuba@tlen.pl :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz