Cynamonowiec



Ciasto te zrobiłam z okazji Świąt Wielkanocnych. Robiłam je po raz pierwszy i muszę powiedzieć, że jestem nim zachwycona. Ciasto jest najlepsze na drugi, trzeci dzień, kiedy zrobi się bardziej wilgotne. Wtedy też rozpływa się wprost w ustach. Nie zalecam podmieniać powideł śliwkowych na inne, gdyż dopełniają cały smak ciasta. 

Składniki na ciasto cynamonowe:
  • 4 jajka 
  • 300 g cukru pudru 
  • 200 g margaryny 
  • 15 g cynamonu 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 250 ml mleka 
  • 200 g mąki 
Margarynę ucieramy z cukrem na puszysty krem, a następnie nie przerywając ucierania dodajemy po jednym jajku. Dodajemy mleko i wszystkie suche składniki połączone ze sobą. Kiedy utworzą jednolitą masę dzielimy ciasto na dwie równe części i każdą z nich pieczemy w formie o wymiarach 36 x 26 cm przez ok 35 minut w 180 st.C.

Składniki na ciasto makowe:
  • 8 białek 
  • 8 łyżek cukru 
  • 1/3 szklanki pokruszonych biszkoptów 
  • 3/4 szklanki maku 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 2 łyżki mąki 
  • kilka kropli aromatu migdałowego 
Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy cukier. Ubijamy, aż piana będzie sztywna i błyszcząca. Wszystkie suche składniki łączymy ze sobą i dosypujemy stopniowo do piany i delikatnie mieszamy. Ciasto makowe pieczemy w takiej samej formie jak ciasto cynamonowe przez 30 minut w 180 st.C.

Masa:
  • 8 żółtek 
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego 
  • 500 ml mleka 
  • 3 łyżki mąki pszennej 
  • 150 g cukru 
  • 250 g masła 
  • 1 łyżka spirytusu 
  • 4 łyżki waniliowej kawy cappuccino 
Szklankę mleka gotujemy z cukrem. Drugą szklankę mleka mieszamy z budyniem, mąką i żółtkami. Masę budyniową wlewamy na gotujące się mleko i cały czas mieszając zagotowujemy. Budyń odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło ucieramy na puszysty krem i dodajemy po łyżce budyniu. Na koniec dodajemy kawę i spirytus i dokładnie mieszamy.

Polewa:
  • 100 g czekolady mlecznej z orzechami 
  • 3 łyżki kremówki 
Dodatkowo: 
  • 1 słoik powideł 
Ciasto cynamonowe smarujemy powidłami. Na ciasto wykładamy połowę masy i rozprowadzamy równomiernie. Na masie kładziemy ciasto makowe i je również smarujemy powidłami a następnie wykładamy drugą połowę masy. Przykrywamy je ciastem cynamonowym i wierzch pokrywamy polewą z czekolady. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej z 3 łyżkami kremówki i kiedy utworzą jednolitą masę, polewa jest gotowa. 


Smacznego.


Komentarze

  1. Przepis bardzo ciekawy, chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za tak miłe słowa, jest mi bardzo miło:-)
      Ciasto naprawdę jest bardzo dobre, będę miała znowu je okazję powtórzyć z okazji Pierwszej Komunii Świętej.
      Proszę dać znać, czy będzie smakowało ;-)

      Usuń

Prześlij komentarz