Drożdżówki z jagodami
Swój blog zaczynam od drożdżówek z jagodami.
Mam nadzieję, że jest to miłe powitanie.
Ciasto drożdżowe było tym, którego się najbardziej obawiałam, dlatego też decyzję o zrobieniu jakiegoś wypieku drożdżowego odkładałam jak najdłużej. Aż w końcu nadszedł ten dzień i stało się - upiekłam pyszne drożdżówki, które wszystkim smakowało. Z ciastem bardzo fajnie się pracuje, wspaniale wyrasta, a w smaku jest niepowtarzalne.
Dlatego też zachęcam do wypróbowania.
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
- 1/2 kg mąki tortowej
- 5 dkg drożdży
- 5 żółtek
- 3 łyżki cukru pudru
- cukier wanilinowy
- 10 dkg margaryny
- 1,5 szklanki mleka
Nadzienie:
- dowolne owoce, np. jagody, truskawki, maliny
Dodatkowo:
- jedno roztrzepane jajko do posmarowania brzegów
Drożdże rozcieńczamy z łyżeczką cukru, 2 łyżkami mąki i ciepłym mlekiem na konsystencję gęstej śmietany. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewamy przez sito, mieszamy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, robimy dołek i wlewamy rozmącone żółtka i rozczyn. Wyrabiamy, dolewając mleko. Pod koniec dolewamy roztopioną ciepłą margarynę. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 1,5 godziny w ciepłe miejsce.
Wałkujemy na 1-cm placek, wycinamy szklanką kółeczka, robimy wgłębienia szklanką od spodu i napełniamy dowolnymi owocami. Brzegi posmarować roztrzepanym jajkiem i odstawić na 15 - 20 minut do napuszenia.
Pieczemy około 40 - 50 minut w 180 st.C.
Drożdżówki można posypać kruszonką przed pieczeniem lub udekorować lukrem.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz