czwartek, 10 listopada 2016

Ciasto wiewiórka

Jest to ciasto, które kojarzy mi się z jesienią, a to za sprawą orzechów włoskich oraz jabłek. Wykonanie jest bardzo proste, więc nawet osoba, która nie czuje się zbyt dobra w pieczeniu, myślę, że dobrze sobie poradzi z tym wypiekiem. Dodatki, t.j. rodzynki czy żurawinę możecie dowolnie zastępować innymi suszonymi owocami. Nie zapomnijcie o cynamonie, dzięki któremu ciasto nabiera wyjątkowego zapachu i smaku ;).

piątek, 4 listopada 2016

Orzechowy przekładaniec

Orzechowy przekładaniec to pyszne ciasto, składające się z bakaliowych blatów. Do ich wykonania używamy znikomej ilości mąki, więc zastępując mąkę pszenna, ryżową możemy uzyskać wypiek bezglutenowy. Masa przygotowana jest na bazie syropu brzoskwiniowego, wymieszanego z wodą, dzięki czemu nie jest on słodki. Słodycz tą podkręcają ,,Delicje'' morelowe. Brzoskwinie dla ładnego efektu wizualnego zostały ułożone w dachówkę i zalane galaretką pomarańczową. 
Ciasto jest dosyć pracochłonne, idealne na specjalne okazje :).

wtorek, 1 listopada 2016

Krakersy z siemieniem lnianym


Tym razem proponuję Wam chrupiące krakersy wykonane na bazie siemienia lnianego. Są bardzo proste w wykonaniu i idealnie będą pasowały do różnego rodzaju dipów czy też będą stanowiły samodzielną przekąskę. 
Ich wykonanie jest bardzo szybkie i nie odstają od tych kupnych nawet na krok, a  nie zawierają tylu zbędnych konserwantów, czy ulepszaczy.