niedziela, 18 września 2016

Ciasto bananowo-jogurtowe


Rzadko robię wypieki z dodatkiem bananów, choć bardzo lubię je jeść solo, czy dodawać do owsianki.
Dlatego też ostatnio zrobiłam proste i smaczne ciasto z ich wykorzystaniem. Biszkopt czekoladowy delikatnie naponczowany słodką wodą cytrynową, banany w dwóch odsłonach, jedne w całości na biszkopcie, drugie pokrojone w kremie jogurtowym. Na całość wylana gorzka polewa czekoladowa. Jak dla mnie połączenie czekolady i bananów jest najlepsze ;). Masa jest przygotowana na bazie jogurtów greckich, dzięki czemu jest lekka i mało kaloryczna.

piątek, 9 września 2016

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką


Drożdżowe jest jednym z moich ulubionych ciast, które zawsze chętnie piekę, jak i jem ;). Jego wypiek jest już u mnie tradycją, gdyż każdego roku zawsze je piekę, tylko zmieniam składniki, jak i również ich ilość.
Dzisiejsze drożdżowe, które Wam proponuję jest mięciutkie i na wierzchu niezwykle chrupiące za sprawą kruszonki. Do wypieku ciasta użyłam dużych, dojrzałych i soczystych śliwek. Ciasto smakuje równie dobrze na drugi dzień :).