środa, 24 sierpnia 2016

Kostka orzechowa


Dawno nie było żadnego wypieku z dodatkiem orzechów, więc nadrabiam i dziś mam ciasto właśnie dla wielbicieli orzechowych smaków ;). Ciasto składa się  z kruchego ciasta, orzechów w karmelu, pysznej masy budyniowej na bazie cappuccino, a dla przełamania słodyczy warstwa solonych krakersów. Całość oprószona kakao. 
Ciasto jest bardzo smaczne, wszystkie smaki idealnie do siebie pasują i się nawzajem przełamują. Jest to jedne z tych ciast z masą, które można spokojnie wziąć do ręki, bo nic się nie sypie, masa również jest bardzo zwarta i po ugryzieniu nie wypływa ;).

sobota, 13 sierpnia 2016

Pani Walewska

 I w końcu na moim blogu pojawia się przepis na znane Wam na pewno ciasto pod nazwą Pani Walewska, dość często nazywane również Pychotką. Jest to pyszne ciasto na kruchym cieście z płatkami migdałowymi, warstwą dżemu z czarnej porzeczki i bezą, przekładane aksamitnym kremem maślanym. Całość jest bardzo smaczna, chrupiąca, smaki idealnie do siebie pasują. Doskonałe na święta oraz wszelkie rodzinne uroczystości.
Moja mama robiła kiedyś taką wersję, że zamiast migdałów dawała poszatkowane orzechy włoskie, a zamiast dżemu z czarnej porzeczki, dżem wiśniowy. I u nas te ciasto nosiło nazwę Orzechowca :).

sobota, 6 sierpnia 2016

Waniliowe ciasto z rabarbarem, wiśniami i kruszonką


Dziś kochani na weekend proponuję Wam waniliowe ciasto z rabarbarem, wiśniami i kruszonką, jest to jak dla mnie ulubione połączenie smaków. Kwaśne owoce ze słodką kruszonką bardzo fajnie się komponują i tworzą bardzo apetyczny wypiek. Ciasto wychodzi mięciutkie i pięknie pachnące wanilią. Najlepiej smakuje po upieczeniu, podane ze szklanką zimnego mleka. 
Zamiast świeżych owoców można śmiało użyć tych mrożonych, wystarczy je tylko dobrze rozmrozić ;).
Udanego weekendu.