środa, 29 czerwca 2016

Pierogi z jagodami


W domu miałam do wykorzystania 0,5 litra jagód. Pierwszą myślą było zrobienie ciasta, takiego puszystego, wilgotnego z dodatkiem soku i skórki z cytryny oraz z dużą ilością jagód :). Wszystko już do ciasta naszykowałam, ale jak wyciągnęłam jagody z lodówki i poczułam ich zapach, to pomyślałam: ,, O nie, pierwsze, co zrobię to pierogi, tradycyjnie, jak co roku''. Zawsze to mama rozpoczynała sezon jagodowy robiąc pierogi, w tym roku jednak jakoś nie miała na to ochoty, więc postanowiłam zrobić to ja. 
Ciasto na pierogi wyszło miękkie, elastyczne, dzięki temu idealnie się z nim pracowało :). 
Dzięki dodatkowi bułki tartej do farszu jagodowego nie puszczają one soku i nie ma problemu z klejeniem ciasta. 
A sam smak pierogów to coś wspaniałego. Bardzo aromatyczne, pachnące i mięciutkie. U nas zawsze tradycyjnie podawane z kwaśną śmietanką.

czwartek, 23 czerwca 2016

Serek wiejski z sosem truskawkowym


Moje śniadania nie będę ukrywała, ale są bardzo monotonne, zazwyczaj jem owsiankę z różnymi dodatkami. Wynika to z tego, że rano nie lubię rano stać długo przy kuchence i coś gotować, wolę dłużej pospać ;). Ostatnio jednak przygotowałam pyszne śniadanie z serkiem wiejskim i z sosem truskawkowym. Połączenie idealne, nie sądziłam, że może być to, aż tak dobre. Mojej mamie również smakowało. Bardzo Wam je polecam, myślę, że niejadkom może zasmakować, takie śniadanie na słodko.
P.S. Muszę się Wam pochwalić, sesja zaliczona! Miałam cztery egzaminy, dwa zaliczyłam w pierwszym terminie, z dwóch pozostałych zostałam zwolniona. Także od dziś zaczynam oficjalnie wakacje. W poniedziałek powrót do domu, już się nie mogę doczekać ;).

czwartek, 16 czerwca 2016

Ciasto z rabarbarem i masą śmietanową na biszkopcie


Witajcie Kochani po dłuższej przerwie ;). Dziś przychodzę do Was z pysznym ciastem z rabarbarem i masą śmietanową. Od dawna miałam ochotę na jakieś bardziej wyszukane ciasto  z rabarbarem, a nie zwykłe ciasto na maślance czy kefirze, choć też takie oczywiście jest pyszne. Te zaś ciasto jest słodko-kwaśne, czyli takie, jakie lubię najbardziej. Jest w miarę szybkie do przygotowania, a dzięki ozdobnym rozetom zrobionymi z masy śmietankowej prezentuje się bardzo ładnie. Jeśli jeszcze macie rabarbar u siebie w ogrodzie czy na straganie, to polecam Wam je, abyście upiekli ;).