środa, 24 lutego 2016

Bataty pieczone z przyprawami

 
Pierwszy raz bataty jadłam u mojej znajomej, nie sądziłam, że tak pozytywnie zaskoczą mnie swoim smakiem. Smakowały genialnie,dlatego postanowiłam te danie powtórzyć w domu. Przygotowanie ich zajmuje dosłownie chwilę. Troszkę dłużej zajmuje pieczenie, ale zapach czosnku i ziół podczas pieczenia jest po prostu nie do opisania :). 
Bataty, to inaczej słodkie ziemniaki, więc, podczas jedzenia dominuje przede wszystkim słodki smak więc fajnie jest go trochę przełamać lekko ostrym sosem czosnkowym. Jak dla mnie taka wersja smakuje najlepiej :). Jeśli nigdy nie jedliście batatów, tak, jak ja do tej pory, to serdecznie Wam polecam. Może niekoniecznie polubicie ich smak, ale warto próbować i eksperymentować :). 
Miłego wieczoru Kochani!

niedziela, 21 lutego 2016

Babcina szarlotka


Bardzo lubię szarlotki, a ta najbardziej przypadła mi do smaku.
Jest to szarlotka na kruchym cieście wypełniona po brzegi masą jabłkową z dodatkiem cynamonu. 
Kruche ciasto dzięki temu, że nie dodajemy do niego zbyt dużo mąki wychodzi bardzo, bardzo delikatne ... po prostu rozpływa się w ustach ;-)
Całość nie jest wykończona w tradycyjny sposób cukrem pudrem lecz polana jest cienką warstwą lukru.

czwartek, 18 lutego 2016

Ciasteczka z dynią i słonecznikiem


Zdrowe pyszne i sycące ciasteczka z płatkami owsianymi, pestkami dyni i słonecznikiem. Dla ładnego aromatu dodałam startą skórkę z pomarańczy. Ciasteczka robi się na prawdę błyskawicznie, są bez dodatku mąki, jedynie z bardziej niezdrowych rzeczy jest tutaj cukier puder. Białka wymieszane z cukrem pudrem, zapewniają późniejsze sklejenie nasion. Jeśli chcemy możemy zrezygnować z wcześniejszego prażenia płatków owsianych, dyni i słonecznika.
Idealne do pochrupania na II śniadanie ;).

środa, 10 lutego 2016

Kopytka z marchewką



Dziś propozycja na danie mączne, a mianowicie kopytka. Nie są one jednak zrobione w klasyczny, wszystkim nam znany sposób - z ziemniaków, są one z dodatkiem startej, surowej marchewki. Jak dla mnie smakowały rewelacyjnie, czasami warto troszkę poeksperymentować i zjeść coś innego ;). Jeśli nie lubimy dużych kawałków marchewki, to możemy zetrzeć ją na małych oczkach tarki, wtedy wyjdą zdecydowanie delikatniejsze. Najlepiej smakują z lekko przysmażoną cebulką na oleju :).

wtorek, 2 lutego 2016

Kapuśniaczki


Takie oto smaczne kapuśniaczki z nadzieniem z kapusty kiszonej i pieczarek powstały na kolację wigilijną. Zrobiłam je jako dodatek do barszczu czerwonego. Troszkę czasu trzeba w nie włożyć, ale to wszystko wynagradza nam ich smak. Po upieczeniu są lekko kruche, a po wystygnięciu mięciutkie. Jeśli nie lubimy posypki z kminku możemy go zastąpić makiem, albo niczym nie posypywać, możemy również kombinować z nadzieniem :). 
Z podanej porcji otrzymamy 20 dosyć sporych kapuśniaczków. Jeśli nam troszkę ich zostanie możemy je zamrozić, a potem odgrzać w piekarniku.