wtorek, 26 stycznia 2016

Pomarańczowa granola z wiórkami kokosowymi i jagodami goji

Jak już pewnie wiecie uwielbiam pomarańcze, dodanie jej do granoli było świetnym pomysłem, jak dla mnie bardzo dobrze łączy się z wiórkami. Po upieczeniu czuć lekko smak i zapach pomarańczy =D. Taką granolę bardo lubię zajadać z jogurtem naturalnym i owocami, a gdy najdzie mnie ochota na coś słodkiego, zawsze mam ją pod ręką. Stanowi ona dla mnie bardzo zdrowy i smaczny zamiennik słodyczy. Tym bardziej teraz, kiedy mam sesję i się dużo uczę potrzebuję czegoś do jedzenia =D. A propo sesji trzymajcie za mnie kciuki na egzaminach, jeden już mam za sobą, a trzy przed sobą ;).

wtorek, 12 stycznia 2016

Puszysty sernik wiedeński

Dziś mam dla Was propozycję na bardzo, smaczny i puszysty sernik na kruchym cieście. Pieczenie tego sernika składa się z trzech etapów. Może się wydawać, że jest to bardziej pracochłonne od tradycyjnego pieczenia, ale efekt końcowy jest tego wart. Do masy można dodać ulubione bakalie, u mnie to była garść rodzynek. 

Dzięki takiemu sposobowi pieczenia sernik praktycznie nie opada, jest bardzo delikatny i puszysty. Myślę, ze ten sposób wypieku sernika pozostanie ze mną na dłużej, gdyż dzięki niemu uzyskuję taki sernik o którym zawsze marzyłam ;). Mogę cicho powiedzieć, że znalazłam swój ideał :). Polecam Wam również upieczenie tego sernik, jeśli zawsze narzekacie, że sernik po upieczeniu zaczyna opadać. 

sobota, 2 stycznia 2016

Sernik-szachownica


Witajcie w Nowym Roku Kochani! 
Chciałabym Wam życzyć  w Nowym Roku wszystkiego, co najlepsze, dużo spokoju, siły , zdrowia, uśmiechu, wytrwałości w postanowieniach noworocznych i cokolwiek, co sobie sami życzycie, aby jak najszybciej się spełniło :*
A ja tradycyjnie Nowy Rok zaczęłam pysznym ciastem. Jak wiecie uwielbiam serniki, dla odmiany postanowiłam troszkę pokazać go w innej formie i w taki o to sposób powstał sernik-szachownica :). Jak dla mnie pięknie wygląda w przekroju i każdego gościa na pewno zachwyci. Ciastem czekoladowym jest tutaj upieczony wcześniej murzynek, który został pokrojony na paski o równej szerokości. Całość po upieczeniu jest bardzo puszysta i delikatna. Do masy serowej możemy dodać ulubione bakalie, a zamiast murzynka zrobić biszkopt czekoladowy :).