środa, 28 października 2015

Biszkopt z masą budyniową i kremem orzechowym



Wczoraj obchodziłam swoje urodziny i z tej okazji postanowiłam upiec jakieś pyszne ciasto ;). Od dawno miałam ochotę na jakieś ciasto z orzechami, ale nie chciałam robić zwykłego orzechowca. Podczas przeglądania internetu trafiłam na to oto pyszne ciasto i postanowiłam je wykonać. Najbardziej w tym cieście zaciekawił mnie krem orzechowy, zastanawiałam się, czy będzie dobry i czy w ogóle mi on wyjdzie. Moje obawy były bezpodstawne, gdyż krem wyszedł bardzo, bardzo dobry, czuć w nim kawałki orzechów i doskonale pasuje do tego ciasta. Uważam, że z powodzeniem można go użyć do przekładania tortów. 
A całe ciasto fajnie się komponuje smakowo. Radzę użyć, tak jak jest napisane w przepisie jakiegoś kwaśnego dżemu, gdyż świetnie przełamuje słodycz ciasta. Polecam Wam upiec te ciasto, jest niezwykle smaczne, szybkie, proste i niedrogie, gdyż większość potrzebnych składników posiadamy w domu :).

sobota, 17 października 2015

Aniołek


 Przepis z zeszytu kulinarnego mojej mamy na pyszne ciasto o wdzięcznej nazwie ,,Aniołek''. Nigdy go wcześniej nie robiłam, ale mama owszem, zapewniała mnie, że jest bardzo smaczne i takie faktycznie było. Najlepsze jest na drugi dzień, kiedy placki zmiękną, wtedy też po prostu rozpływa się w ustach. Masa jest robiona na kwaśnej śmietanie 18%, ale w żaden sposób nie czuć jej w masie. Jak dla mnie ten wypiek przypomina napoleonka na krakersach, tylko, że u mnie składa się z on z 4 warstw. Ciasto mimo, że piecze się do niego 4 placki, nie jest bardzo pracochłonne. Bardzo polecam ;).

piątek, 9 października 2015

Jabłecznik na biszkopcie z białek

 Kolejny przepis na wykorzystanie białek, tym razu 18-stu :). Została mi już tylko mała paczka, z której za jakiś czas zamierzam zrobić pieguska. Mój jabłecznik składa się z 3 biszkoptów, gdzie każdy z nich przełożony jest warstwą masy jabłkowej. Ciasto po odstaniu całek nocy w lodówce staje się bardzo miękkie, wilgotne, puszyste i lekkie. Kolejnym razem zamierzam upiec 3 biszkopty w większej blaszce 36 x 24 cm albo upiec dwa biszkopty w formie 30 x 25 cm, a następnie przeciąć je na pół. Możecie zrobić, tak jak uważacie dla Was za odpowiednie ;).

niedziela, 4 października 2015

Galaretka z pianką z kaszy manny


 W końcu po krótkiej przerwie mogę wrócić i pisać dla Was. Przez ostatni tydzień nie byłam obecna w blogosferze z tego względu, że wróciłam na studia i nie miałam dostępu do  internetu. Teraz wszystko jest już w porządku i będę miała możliwość, aby odwiedzać Wasze blogi, jak i publikować własne wpisy :).
Dziś proponuję Wam lekki i pyszny deser na bazie galaretki i kaszy manny. Galaretka rozrobiona jest w 500 ml wody, co powoduje, że nie jest już taka słodka. Kasza manna gotowana jest na wodzie, więc jest to wersja bardziej dietetyczna, od tej gotowanej na mleku. dzięki ubijaniu jej mikserem zyskuje formę delikatnej i puszystej pianki. Deser wykończyłam bitą śmietaną, jeśli chcecie możecie z niej zrezygnować :).
Zarówno galaretkę, jak i syrop możecie zmienić na swój ulubiony smak.