piątek, 25 września 2015

Gruszkowe z kruszonką

Pierwszy mój wypiek z gruszkami w tym sezonie :). Bardzo mało robię wypieków  z tymi owocami, najczęściej jest to u mnie ciasto ucierane. Tym razem zrobiłam jednak coś innego. A mianowicie, kruche, delikatne ciasto kakaowe, budyń gruszkowy, w którym wyraźnie czuć kawałki owoców, nadzienie budyniowe, a na to starte ciasto. Całość jest bardzo lekka, a co najważniejsze mało słodka. Jest to bardzo proste i szybkie do wykonania ciasto, ale w tej prostocie bardzo smaczne. Na pewno do tego przepisu, będę często wracać.

wtorek, 22 września 2015

Knedle ze śliwkami

W moim domu nigdy nie robiliśmy knedli z owocami, sama ich też nigdy nie jadłam. Postanowiłam to zmienić i w tym roku po raz pierwszy raz w życiu zrobiłam knedle :). Zupełnie nie wiedziałam, jakiego efektu końcowego mogłabym się spodziewać, jednak muszę przyznać, że wyszły bardzo dobre i bardzo mi smakowały. Soczyste śliwki w cieście ziemniaczanym, idealnie komponowały się z kwaśną śmietaną, które doskonale ją osładzały. Do knedli możemy użyć innych owoców sezonowych lub mrożonych. W planach mam knedle z truskawkami, myślę, że będą równie smaczne lub jeszcze lepsze ;).

sobota, 19 września 2015

Chałka trójkolorowa

Chałka, która składa się z trzech różnych ciast drożdżowych: kakaowego,  z zieloną herbatą i bez dodatków, każdy znajdzie w niej jakiś smak dla siebie :). Chałka wychodzi bardzo puszysta i lekka, doskonale można w niej wyczuć kakao i zieloną herbatę. Jeśli nie mamy herbaty Matcha, to z powodzeniem możemy zmielić zieloną herbatę w młynku do kawy, potrzebujemy do tego około 2-3 łyżeczek. U mnie chałka posypana jest maślaną kruszonką, taką najbardziej uwielbiam, fajnie chrupie podczas jedzenia :). Doskonale smakuje z mlekiem. Jak dla mnie fajna odmiana, od tradycyjnej chałki drożdżowej :).

środa, 16 września 2015

Pizza na cieście drożdżowym, bez wyrastania

Bardzo rzadko jem pizzę, może 3 raz w roku i to zawsze gdzieś wcześniej kupioną. Teraz miałam ochotę zrobić własną domową pizzę ze swoimi ulubionymi dodatkami, a że miałam do wykorzystania drożdże, więc od razu zabrałam się do roboty ;). Miała to być szybka pizza, bez wyrastania, z tego względu, że wzięłam się za nią dość późnym popołudniem i nie chciałam jeść jej w nocy ;). Wszystkie swoje ulubione składniki, które miałam nakładać na pizzę, jak i sos pomidorowy przygotowałam szybciej, żeby ciasto nie rosło w trakcie czekania na nie. A z samym ciastem drożdżowym pracuje się bardzo dobrze, jest mięciutkie, sprężyste, elastyczne, nie sprawia żadnych problemów, jedynie trzeba się pomęczyć z 10-minutowym ugniataniem ciasta, nie powiem, ale trochę siły trzeba mieć ;). Ciasto po upieczeniu ma bardzo chrupkie brzegi, a w środku jest puszyste. Dodatki możemy komponować według własnego smaku i uznania.

niedziela, 13 września 2015

Dżem śliwkowy


Powidła śliwkowe zawsze przyrządzałam z mamą, jako mała dziewczynka :). Pamiętam te długie smażenie śliwek na piecu przez kilka godzin, czasami było ono rozkładane na klika dni. Podczas gotowania roznosił się niesamowity zapach i aromat, po prostu, coś pięknego ;). Od dwóch lat robię dżem śliwkowy, jest on bardzo szybki do przygotowania, bo gotujemy go tylko godzinę. Wydawało by się, że tak krótki czas gotowania nie zapewni mu odpowiedniej konsystencji, ale nic z tych rzeczy-jest on naprawdę bardzo gęsty :). W smaku nie jest bardzo słodki, używam go do przekładania ciast, jak i do smarowania kanapek :).

wtorek, 8 września 2015

Placek z masą kokosową i śliwkami


Kolejny już przepis na ciasto z wykorzystaniem śliwek,tym razem zdecydowałam się na ciasto ucierane z wkładką kokosową oraz śliwkami oprószonymi kisielem z owoców leśnych. Ciasto to mimo, że jest przekładańcem, nie wymaga zbyt dużego nakładu czasu, jak i pracy.  Jest w sam raz słodkie, bardzo dobrze można w nim wyczuć wszystkie smaki, a dodatek śliwek nadaje całości lekkiej kwaskowatości oraz wilgoci.

sobota, 5 września 2015

Konfitura śliwkowa z gorzką czekoladą i pomarańczą

Czas na przetwory ze śliwek :-)
Drugi rok z rzędu robię konfiturę śliwkową z dodatkiem gorzkiej czekolady i pomarańczy. Jest to moje ulubione smarowidło do naleśników, gofrów, czy do owsianki. Konfitura smakuje wyśmienicie, czuć w niej gorzką czekoladę oraz lekko wyczuwalna jest pomarańcza, w szczególności skórka pomarańczowa. Całość nie jest mocno słodka, jak dla mnie w sam raz. W tym roku zrobiłam tą konfiturę z podwójnej porcji, gdyż mojej rodzinie bardzo smakuje i jest zjadana w zimie w pierwszej kolejności. Jest ona robiona z dodatkiem cukru żelującego, co znacznie skraca czas przygotowania, jedynie musimy czekać 12 godzin, aby śliwki pod wpływem cukru puściły swój sok. Śliwki możemy pokroić ręcznie, ale zdecydowanie szybciej będzie rozdrabniaczem do warzyw i owoców:).

środa, 2 września 2015

Kakaowe ciasto ze śliwkami i kruszonką


Korzystając z sezonu śliwkowego oprócz robienia konfitury z gorzką czekoladą i pomarańczą oraz dżemu śliwkowego (przepisy na pewno pojawią się wkrótce ;), w weekend zrobiłam kakaowe ciasto ze śliwkami i cynamonową kruszonką. 
Ciasto jest bardzo aromatyczne oraz wilgotne. Wilgoć zapewniają śliwki ułożone na wierzchu ciasta, jak i te drobno pokrojone, które znajdują się w środku. Doskonale można w nim wyczuć zapach i smak cytryny (uwielbiam dodawać do ciast skórkę i sok np. z cytryny czy pomarańczy, bo fajnie je aromatyzuje). W kruszonce znajduje się cynamon, wg mnie doskonale pasuje do śliwek, podkreśla ich smak i ciasto przez dodatek właśnie tej przyprawy robi się trochę jesienne :).
Ciasto im dłużej stoi, tym jest coraz lepsze i z dnia na dzień, robi się coraz bardziej wilgotne.