środa, 24 czerwca 2015

Jabłkowe ciasteczka owsiane

Bardzo zdrowe i sycące ciasteczka, które możną podjadać, w pracy bądź w szkole, można je moczyć w herbatce lub popijać zimnym mlekiem.:)
Ciasteczka te są bardziej jabłkowe (przypominają trochę w smaku szarlotkę) niż owsiane, dzięki temu wychodzą bardzo wilgotne. Możemy do nich dodać swoje ulubione bakalie. Ciasteczka należy przechowywać w metalowej puszce, zachowują świeżość przez około tydzień-o ile ich wcześniej nie zjecie:)
Polecam je szczególnie osobom, które dbają o linię, są one mało kaloryczne i zawierają dużo błonnika. 

piątek, 19 czerwca 2015

Ciasto z truskawkami i rabarbarem

Witajcie Kochani, dziś proponuję Wam bardzo szybkie, tanie i smaczne ciasto. Połączone w nim są dwa smaki moich ulubionych owoców: słodkich truskawek i kwaśnego rabarbaru. Póki jest na nie sezon, to chcę się nimi nacieszyć w wypiekach. Ciasto wychodzi mięciutkie, sprężyste i złociste, a wszystko to zwieńczone słodką kruszonką, grubo posypaną po cieście. Ciasto można upiec z dowolnymi owocami sezonowymi, albo zamiast truskawek i rabarbaru, wykorzystać tylko truskawki, jak kto lubi :)
A tymczasem życzę Wam miłego weekendu, mój się zaczął bardzo dobrze, bo zdałam egzamin na którym najbardziej mi zależało:) Cieszę się niesamowicie :)

niedziela, 14 czerwca 2015

Biszkopt z masą serową, truskawkami i galaretką

Pogoda za oknami Nas bardzo rozpieszcza, z dnia na dzień coraz gorącej, więc w ten upalny dzień proponuję Wam kakaowy biszkopt z masą serową, przygotowaną na bazie sernika na zimno w proszku, na to truskawki i galaretka. 
Jest to fantastyczne, bardzo letnie i orzeźwiające ciasto, którego przygotowanie nie zajmie Nam wiele czasu. Dzień wcześniej można upiec biszkopt, a na drugi dzień przekładać. Jedynie galaretkę w upalne dni może dłużej tężęć, więc wtedy rozpuszczamy ją w 400 ml wody. Ciasto bardzo polecam :)
P.S. A czas zaoszczędzony na pieczeniu można wykorzystać na opalanie się na słonku ;)

wtorek, 2 czerwca 2015

Pawełek

Po ponad tygodniowej przerwie zapraszam Was na pyszne ciasto o wdzięcznej nazwie Pawełek. Składa się one z czekoladowego biszkoptu nasączonego ponczem kawowym, który dodaje wilgoci oraz smak i zapach kawy, ale jednak nie jest on dominujący w całym cieście. Masa jest wykonana na bazie batonów ,,Pawełek'', a całość udekorowana wiórami z czekolady. Ciasto jest bardzo szybkie do wykonania i niezbyt skomplikowane. A smakuje naprawdę świetnie-masa dzięki batonom, ma swój niepowtarzalny smak i nie jest bardzo słodka. 
Myślę, że takie ciasto przypadło by do do gustu, wszystkim Pawłom :)
A tymczasem życzę Wam udanego, miłego i słonecznego długiego weekendu :)