piątek, 22 maja 2015

Kruche kieszonki z pieczarkami i żółtym serem


Chrupiące, wypełnione po brzegi farszem kieszonki na bazie ciasta kruchego. Stanowią doskonały dodatek do barszczu czerwonego, ale również z powodzeniem mogą być samodzielnym daniem. W miarę szybkie do przygotowania. W wersji dla zabieganych, ciasto kruche można zamienić na francuskie. Przygotowanie tego dania najlepiej zacząć od zrobienia farszu, a kolejno zagnieść ciasto kruche.
Podawać na zimno lub na gorąco:)

czwartek, 14 maja 2015

Wafel z galaretką

 Pyszne, kolorowe wafle przełożone masą na bazie galaretek. Jest to smak z dzieciństwa, do którego po wielu latach wróciłam. Wafel jest, jak wiadomo bardzo szybki do przygotowania, tym razem został polany polewą czekoladową, która doskonale tu pasuje. Jest idealna, nie brudzi palców i jest lśniąca. 
Jeśli jeszcze nie robiliście wafla na bazie galaretek to gorącą zachęcam. Można zmienić oczywiście ich kolor. Doskonała propozycja dla dzieci, bo jak wiadomo, dzieci lubią wszystko, co słodkie i kolorowe :)

sobota, 9 maja 2015

Koktajl z awokado, owocami i zieloną herbatą

Ten koktajl jest wyjątkowo kremowy, a przede wszystkim zdrowy, a to za sprawą awokado, owoców oraz naparu z zielonej herbaty. Zarówno awokado, jak i szpinak ma neutralny smak, więc można go łączyć z ulubionymi owocami. Ten koktajl doskonale nadaje się do picia przez grubą słomkę :) Można zabrać ze sobą na piknik, na rower, albo podać dla dzieci podczas przyjęcia grillowego. 

piątek, 1 maja 2015

Miodownik


Miodowe ciasto przełożone masą z kaszy manny. Znane również pod nazwą ciasto grysikowe lub ciasto czeskie. Kasza manna w całym cieście nie jest w żaden sposób wyczuwalna. Ciasto najlepiej przygotować dzień przed planowanym zjedzeniem, gdyż spody do ciast zrobione są na bazie miodu i po upieczeniu są miękkie, ale po chwili zaczynają się robić twarde. Po przełożeniu ciasto najlepiej przechowywać w chłodnym miejscu, a po zmięknięciu miodowych blatów przenieść do lodówki. Polecam ten wypiek przygotować na święta Bożego Narodzenia lub inną ważną uroczystość.