wtorek, 30 grudnia 2014

Makowiec zawijany

Kolejny przepis na poświąteczne ciasto, które królowało u mnie na bożonarodzeniowym stole. Jest to przepis na przepyszny i tradycyjny makowiec z zeszytu mojej mamy. Według mnie jest to najszybsza wersja makowca, która miałam okazję testować. Nie czekamy w nim na wyrośnięcie zaczynu, jedynie rozcieramy drożdże z cukrem pudrem. Margarynę dodajemy całą, bez rozpuszczania. Ciasto rośnie nam około 1 godziny. Na samym końcu makowiec lukrujemy lub polewamy polewą. A sam makowiec wychodzi mięciutki, bardzo wilgotny i długo utrzymuje świeżość. 
Ja do swojego makowca użyłam masy makowej z puszki, ale to tylko ze względu na to, że miałam mało czasu przed świętami, a pracy było dużo. Następnym razem postaram się zrobić makowiec z samodzielnie przygotowaną masą makową :)
Jest to ciasto bez którego nie wyobrażam sobie świąt Bożego Narodzenia :)

piątek, 26 grudnia 2014

Sernik tradycyjny

Spośród różnego rodzaju serników ten lubię najbardziej. Sernik pieczony jest bez spodu. Jest on ciężki, wilgotny i ma zwartą konsystencję. Jeśli lubicie możecie dosypać do niego rodzynki lub kandyzowane owoce. Może być również ,,czysty'', bez żadnych dodatków. W moim serniku są rodzynki oraz kandyzowana skórka pomarańczowa. Z wierzchu obficie polany polewą czekoladową przygotowanej na mlecznej czekoladzie i śmietanie kremówce.

środa, 24 grudnia 2014

Wesołych Świąt!

Już za chwilę na niebie pojawi się pierwsza gwiazdka, 
a z nią czas do spotkania się przy wigilijnym stole, 
połamania się opłatkiem i złożenie sobie życzeń.
Więc Wam również-moim kochanym Czytelnikom z okazji świąt Bożego Narodzenia  
życzę dużo, dużo zdrowia, ciepła, miłości, 
niepowtarzalnej atmosfery, oraz obfitości wszelkich dóbr. 

P.S. A na koniec kilka zdjęć z wrocławskiego Rynku i mojej choinki.  :)

niedziela, 21 grudnia 2014

Izaura


 Izaura, czyli  murzynek z serem :) To ciasto w moim domu pieczone jest od dobrych 20 lat. Przepis został znaleziony w przepisie mojej mamy. Jedyne, co w nim zmieniłam, to że zamiast wina do ciasta czekoladowego dodaję wodę, a to dlatego, że ciasto czekoladowe, jak i później sam ser przechodzi zapachem wina :). A samo ciasto jest bardzo dobre-wilgotne ciasto czekoladowe, na to masa serowa i polewa. Przygotowanie nie zajmie nam dużo czasu, a więc idealne na przygotowanie je na nadchodzące święta. 

czwartek, 18 grudnia 2014

Kasza manna z budyniem i jagodami

Dziś propozycja na bardzo smaczne śniadanie lub jak, kto woli na podwieczorek.
Z racji tego, że zazwyczaj na śniadania robię kanapki, albo płatki na mleku, to czasami zaszaleję i staram się zrobić, coś  bardziej wykwintnego i smacznego. Jednak takie śniadania funduję sobie, jak mam więcej czasu z rana ;-)
Wracając już do kaszki manny gotowana jest ona na mleku z dodatkiem budyniu, dzięki temu wychodzi bardzo kremowa, delikatna i czuć w niej smak wanilii. Z jagód można zrezygnować lub zastąpić ulubionymi owocami. 

czwartek, 11 grudnia 2014

Kruche roladki z czekoladą



Dziś proponuję Wam kruche roladki z czekoladą. Potrzeba do nich niewiele składników, zazwyczaj wszystkie są w domu. Są bardzo szybkie do przygotowania i smaczne.
Jeśli nie mamy czekolady, możemy nadziać je twardą marmoladą - próbowałam, nic nie wypływa :)
Tylko należy pamiętać, aby zbytnio nie spiec roladek, gdyż potem mogą być twarde.

piątek, 5 grudnia 2014

Syrop piernikowy


Święta zbliżają się wielkimi krokami, więc chciałabym Wam podać przepis na syrop piernikowy, który będzie świetnym dodatkiem do kawy lub do kubka gorącej czekolady. Możecie również przygotować go, przelać do ozdobnej szklanej buteleczki i podarować komuś w prezencie :)
Ważne jest to, aby użyć domowej przyprawy do piernika lub kupnej, ale bez mąki w składzie, bo za bardzo zagęści nam syrop i nie będzie chciał się rozpuścić w połączeniu, np. z kawą.
Syrop ten przygotujemy zaledwie w kilka minut. :)

czwartek, 4 grudnia 2014

Rogaliki drożdżowe z marmoladą rózaną

Dawno nie robiłam ciasta drożdżowego, a lubię aromat drożdży roznoszący się po domu, więc postanowiłam zrobić rogaliki z marmoladką różaną. Z ciastem tym dobrze się pracuje, jest elastyczne, wystarczy tylko podsypywać je mąką, aby dobrze się wałkowało.
Najlepsze w cieście drożdżowym jest to, że nie ważne, jak będzie zwinięty nasz rogalik, czy ładnie, czy będzie trochę nierówny, to i tak ładnie wyrośnie, a po upieczeniu, nie będzie widać tych defektów :)
A same rogaliki wychodzą bardzo puszyste, mięciutkie i długo zachowują świeżość.
Możecie je nadziać dowolna marmoladką, albo gęstymi powidłami. Wyjdą na pewno pyszne :)