środa, 26 listopada 2014

Bajaderka

Ulubione ciasto mojego brata, specjalnie pieczone na jego zamówienie :)
Bajaderka jak dla mnie kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia, bo wtedy upiekłam je pierwszy raz. Piekę je raz do roku i to właśnie w sezonie przedświątecznym :)
Wiem, że bajaderka jest pieczona z resztek ciast, moja jest na kruchym cieście, a w masie znajduje się pokruszone kruche ciasto, które przyjemnie chrupie podczas jedzenia. Możecie do jego przygotowania użyć ulubionych bakalii. Masa wychodzi bardzo gęsta, ale taka ma właśnie być. Jak dla mnie te ciasto smakuje jak dobre, aromatyczne batoniki z bakaliami. Bardzo wam polecam upiec przed świętami. :)

środa, 19 listopada 2014

Ciasto marchewkowe z kremem i polewą machewkową


Późną jesienią zawsze u mnie w domu gości na stole ciasto marchewkowe, mmm... moje ulubione warzywko :) Robiłam wiele wersji ciasta marchewkowego, poczynając od najprostszej wersji, bez żadnych dodatków, a kończąc na tej znanej i ulubionej przez wielu z serkiem śmietankowym. Ta ostatnia była moim faworytem, jednak po spróbowaniu tego ciasta zmieniłam zdanie :) 
Ciasto to jest obłędne, bardzo wilgotne od marchewki, z masą z serka mascarpone i śmietanki kremówki z delikatnym posmakiem cytryny. Polewa marchewkowa, czyli galaretko-krem wychodzi w bardzo ładnym marchewkowym kolorze, dzięki dodatkowi galaretki pomarańczowej. Całość nie jest za bardzo słodkie. 

czwartek, 13 listopada 2014

Ciasto czekoladowe z kokosem

Bardzo spodobało mi się te ciasto ze względu na kulki kokosowe a'la rafaello schowane w cieście czekoladowym. Ciasto czekoladowe wychodzi bardzo wilgotne i mięciutkie. Kulki kokosowe przez parę dobrych godzin są twarde, więc lepiej z degustacją poczekać do następnego dnia, kiedy zmiękną :)
Na ciasto wyłożona jest masa maślana, a całość zdobi polewa, którą możemy pokryć całe ciasto albo zrobić esy-floresy.
Warto te ciasto przygotować, bo nie trzeba robić go zbyt długo, a efekt smakowy jak i wizualny jest jak najbardziej zaskakujący.

środa, 5 listopada 2014

Ciasto jabłkowo-kokosowe z polewą chałwową

W październiku obchodziłam 20 urodziny, jednak zamiast tradycyjnego tortu, zrobiłam przepyszne ciasto jabłkowo- kokosowe z polewą chałwową. Na dowód tego mogę podać, że w październiku zrobiłam je już 2 razy, co mnie się rzadko zdarza :)
Ciasto wychodzi bardzo miękkie i jest wilgotne od warstwy jabłek. Polewa chałwowa dodaje niepowtarzalnego smaku. Na nic innego bym jej nie zamieniła. Choć osobiście nie jestem fanką chałwy, gdyż jest dla mnie za słodka, to jednak w polewie smakuje wyśmienicie i nie jest już tak słodka. 
Ciasto jest najlepsze na drugi dzień, kiedy masa jabłkowa stężeje.

poniedziałek, 3 listopada 2014

Salceson z jabłkami



Nazwa wskazuje nam na wyrób mięsny, ale jest ona myląca, gdyż jest to ciasto z jabłkami, cynamonem i kakao :) Do przygotowania w zaledwie 15 minut, począwszy od pokrojenia jabłek, wymieszania ciasta i wstawienia go po piekarnika. W smaku jest wilgotne oraz mięciutkie od dodatku jabłek, może niezbyt słodkie, ale mnie to jednak nie przeszkadza, gdyż czasami warto zjeść mało kaloryczne wypieki :)
W wersji na bogato możemy nasz salceson oblać polewą czekoladową.