poniedziałek, 29 września 2014

Kawowy śmietanowiec z gruszkami


Nie miałam zbytnio pomysłu na wykorzystanie gruszek, które dostałam od dziadka. Myślałam nad babką z gruszkami, ale później dostałam telefon od znajomych, którzy zapowiedzieli się z wizytą. Postanowiłam więc zrobić coś bardziej wystawnego.
Padło na kawowy śmietanowiec z gruszkami, ja nazywam go oszukanym sernikiem :-)
Jest to ciasto kruche z dodatkiem kawy ,,Inki'', która dodaje smak i zapach ciastu, gruszek, a na to wylanej masy śmietanowej na bazie śmietany 18%. 
Całość smakuje bardzo fajnie, ciasto po odstaniu całej nocy w lodówce jest miękkie i wilgotne. W sam raz pasuje do kawki.
Jeśli ktoś nie lubi kawy zbożowej może ten składnik zastąpić kakao :-)

niedziela, 28 września 2014

Wyborny jabłecznik na biszkopcie


Jesienne ciasto z jabłkami na biszkopcie. Cały torcik wychodzi wysoki. Podoba mi się w nim to, że w każdej warstwie znajduje się cynamon, który uwielbiam i staram się go dodawać do ciast, tortów i babek, które go potrzebują i który będzie do nich pasował. W nadzieniu jabłkowym są dwie różne galaretki, które nadają niepowtarzalny smak temu ciastu. Biszkopta niczym nie nasączamy, bo namoknie od nadzienia jabłkowego i cynamonowej śmietanki. Warto zrobić sobie taki torcik na te jesienne chłodne i krótkie dni.

wtorek, 23 września 2014

Drożdżówki z nadzieniem jabłkowo-cynamonwym



Pierwszym moim pomysłem na wykorzystanie drożdży, którym już niedługo kończył się termin ważności było zrobienia ciasta drożdżowego na dużą blachę z jakimiś owocami. Jednak po dłuższym zastanowieniu pomyślałam, że zrobię drożdżówki, których już dawno nie robiłam. Nadzienie wybrałam jabłkowo-cynamonowe i był to świetny wybór. Bułeczki tym nadzieniem są wypełnione po brzegi. Oczywiście każdym zwieńczeniem ciasta drożdżowego jest kruszonka, która z tego przepisu wychodzi bardzo sypka  i w dużych kawałkach. 

niedziela, 14 września 2014

Ciasto z kremem budyniowym i prażonymi jabłkami

Sezon jabłkowy na moim blogu dalej trwa ;-)
W kolejce czekają jeszcze dwa wypieki z jabłkami, a mianowicie drożdżóweczki z jabłkami i wyborny jabłecznik na biszkopcie :-)
Na dziś proponuję wam ciasto z kremem budyniowym i prażonymi jabłkami.
Smaczne, soczyste ciasto z jabłkami i masą budyniową. W przepisie użyłam galaretki cytrynowej, która świetnie komponuje się z jabłkami i podkreśla ich smak. Masa budyniowa ma kremową, zwartą konsystencję, która idealnie pasuje do tego ciasta. Całość pokryta jest grubą warstwą mojej ulubionej polewy czekoladowej z dodatkiem żelatyny.Ciasto wychodzi wysokie i jest bardzo podzielne. Można je upiec na większe uroczystości.

wtorek, 2 września 2014

Śliwki w słodkiej, aromatycznej marynacie


Teraz trochę inny przepis na wykorzystanie śliwek. Oprócz zrobienia konfitur oraz dżemów ze śliwek postanowiłam zrobić śliwki w słodkiej, aromatycznej marynacie. Zaciekawiło mnie w tym przepisie to, że wszystkie przyprawy są umieszczone w jednej śliwce umieszczonej na dnie słoika, przez co później wydobywa ona swój aromat. Marynata po zalaniu śliwek przybiera kolor czerwony. 
Jeśli macie jeszcze śliwki koniecznie zróbcie sobie parę takich słoiczków :-)