wtorek, 26 sierpnia 2014

Dżem brzoskwiniowy


Pyszny dżem brzoskwiniowy, z kawałkami owoców. Doskonale nadaje się  zimową porą do naleśników, do przełożenia ciasta lub po prostu na kanapkę. Bardzo fajnie brzoskwinie komponują się z wanilią. Czas gotowania również nie jest długi, co jest jego kolejnym atutem:-)

niedziela, 24 sierpnia 2014

Cukinia a'la ananas


Z racji tego, iż cukinii mam w tym roku pod dostatkiem postanowiłam zrobić z niej przetwory. I zrobiłam cukinię wyglądającą i smakującą jak ananas ;-)
Tak przygotowane słoiki możemy zimą otworzyć i wykorzystać jako dodatek do mięs, do przełożenia ciasta, nasączenia słodkim sokiem biszkoptu lub po prostu zrobić z tego smaczny kompot. Myślę, że warto zrobić  kilka takich słoiczków na zimę.

niedziela, 17 sierpnia 2014

Tarta czekoladowa z malinami


Mocno czekoladowa tarta z malinami. Krem czekoladowy powstał na bazie jasnego crème pâtissière, jedyną różnicą jest to, że dodajemy startą czekoladą.Do tarty możemy również użyć owoców sezonowych lub z puszki. Wykonanie jest bardzo szybkie, a sama tarta jest smaczna i sycąca. Ciasto kruche wychodzi dość rzadkie, ale po schłodzeniu w lodówce przyjemnie się wałkuje.

niedziela, 10 sierpnia 2014

Rurki z crèmem pâtissière




Kruche, niezwykle delikatne rurki wypełnione francuskim kremem waniliowym, czyli crèmem pâtissière.
Przygotowanie tych rurek jest czasochłonne, ale efekt jest wart włożonego w nich trudu. Z podanej ilości składników wychodzi około 50 sztuk.
Zamiast kremem rurki możemy nabić bitą śmietaną, w takiej wersji również smakują wybornie.

piątek, 8 sierpnia 2014

Crème pâtissière



Creme patissiere to podstawa wielu deserów. 

Możemy go wykorzystywać do przekładanie ptysi, eklerków,

pączków, do tart owocowych, tarteletek, czy do 

wypełniania rogalików. Jego konsystencja przypomina 

dobry, bardzo gęsty budyń.

Wykonanie nie jest zbyt skomplikowane. 

wtorek, 5 sierpnia 2014

Blog Day 2014 - Wrocław!



Kochani Blogerzy i Blogerki !
Dziś trochę inny wpis niż zazwyczaj.
Rozpoczęła się IV edycja konkursu na najciekawsze blogi na Dolnym Śląsku organizowany przez wrocławski Pasaż Grunwaldzki. Wszystko w myśl idei Międzynarodowego Dnia Bloga i Blogera - głównym jej celem jest zachęcenie do wyszukiwania i polecania innym ciekawych blogów, a jednocześnie danie szansy blogerom na zaistnienie w świadomości internautów i poddania ich twórczości pod ocenę specjalistów
Mój blog bierze w nim udział:-)