sobota, 26 lipca 2014

Torcik Cappuccino



Torcik ten przygotowałam dla mamy z okazji imienin. Biszkopt z tego przepisu wychodzi wysoki, więc wykorzystałam tylko połowę. Masa budyniowa wychodzi gęsta i słodka, lecz masa kawowa jest mało słodka. Smaki się w całym torcie równoważą i  w takim wydaniu smakuje wyśmienicie. Proponuję go upiec z okazji jakiejś małej uroczystości rodzinnej lub po prostu na niedzielę do kawy;-)

piątek, 25 lipca 2014

Babka cytrynowa



Pyszna, aromatyczna, pachnąca cytryną babka cytrynowa. Babka z tego przepisu wychodzi zwarta oraz wilgotna.
Czuć w niej smak oraz zapach cytryny, aby jeszcze podkreślić smak cytryny można dodać kilka kropli aromatu cytrynowego, ja jednak tego nie robiłam. Babka jest oblana lukrem z dodatkiem kilku kropli cytryny.

wtorek, 8 lipca 2014

Fale Dunaju z wiśniami





Fale Dunaju, jednak tym razem z wiśniami. Przepis na ciasto i masę budyniową jest inny niż do Fal Dunaju z jabłkami. Masa w tym cieście jest bardzo zwarta i twarda. Wierzch ciasta zamiast kakao jest polany polewą czekoladową, która po zastygnięciu jest bardzo twarda, według mnie doskonale pasuje do tego ciasta. Porównując Fale Dunaju z jabłkami i wiśniami, to wybieram wersję bardziej kwaśną, czyli z wiśniami :-). Jak dla mnie jest bardziej smaczniejsza.
A tutaj przepis na  Fale Dunaju z jabłkami.
Przepis był wcześniej publikowany na moim blogu:-)

wtorek, 1 lipca 2014

Drożdżowe mieszane widelcem


Jest to trochę inne ciasto drożdżowe, które każdy z nas zna, gdyż to jest mieszane widelcem. Robione takim sposobem skraca nam czas przygotowania całego ciasta, gdyż nie musimy czekać na wyrośnięcie zaczynu, a później  ciasta. Wszystkie składniki łączymy w jednej misce i mieszamy widelcem, około 15 minut, więc jak widać trzeba mieć dużo siły;-) 
Jak do każdego drożdżowego można użyć dowolnych owoców. Szczerze polecam wypróbować takie ciasto drożdżowe, gdyż niczym nie ustępuje, dla takiego robionego sposobem tradycyjnym