niedziela, 29 czerwca 2014

Letni torcik z budyniem i czereśniami


Bardzo lekki, orzeźwiający z dużą ilością owoców torcik. Można do niego użyć każdego rodzaju owoców. Jednak do takich owoców, jak brzoskwinie należy użyć jasnej galaretki. Do całego ciasta wykorzystujemy tylko 100 g cukru, ale mimo to ciasto jest słodkie. Myślę, że taki torcik przypadnie do gustu osobom, które lubią owoce z bardzo dużą ilością galaretki ;-)

niedziela, 22 czerwca 2014

Placek z truskawkami


To ciasto piekę każdego roku w sezonie truskawkowym od ładnych paru lat. Składa się ono z ciasta biało - czarnego, które nie jest ani suche, ani też wilgotne. Masa budyniowa jest bez cukru, ale proszę się nie obawiać, że ciasto wyjdzie mało słodkie, gdyż w cieście jest ponad 2 szklanki cukru. Pomimo, że użyłam kwaśnych truskawek, ciasto wyszło na prawdę słodkie. Jeśli ktoś chce może zmniejszyć ilość cukru do 2 szklanek.

piątek, 13 czerwca 2014

Biszkopt z masą karpatkową, truskawkami i galaretką




Pierwsze ciasto z truskawkami. Składa się z biszkopta, bardzo zwartego, który idealnie nadaje się do tego ciasta, masy karpatkowej, sezonowych truskawek, które są przykryte galaretką truskawkową. Ciasto jest warte wypróbowania. Koleżanki poczęstowane tym ciastem, stwierdziły, że smakuje, jak sernik;-)

piątek, 6 czerwca 2014

Ciasto z Puchatkiem i rabarbarem



Ciasto robi się błyskawicznie. Jest bardzo dobre w smaku, wilgotne, czuć w nim użyte kakao ,, Puchatek''. Myślę, że wielbicielom rabarbaru przypadnie do gustu. Do tego ciasta można używać innych owoców, zarówno tych świeżych, sezonowych jak i z puszki.