piątek, 30 maja 2014

Ciasto z rabarbarem i budyniem



Jest to ciasto, które z powodzeniem można nazwać całorocznym, gdyż pasują do niego zarówno jabłka, śliwki, czy brzoskwinie. U mnie w wersji bardziej kwaśnej, gdyż jest z dodatkiem rabarbaru, który przełamuje słodycz ciasta. Ciasto jest wilgotne, ale najlepiej smakuje na 2 - 3 dzień.

piątek, 16 maja 2014

Naleśniki z serem zapiekane na patelni




Jest to danie, które pamiętam ze stołówki szkolnej. Zawsze mi bardzo smakowało. Jakoś wcześniej nie wpadłam na pomysł, że są one podsmażane drugi raz na patelni. Bardzo polecam przepis, na takie naleśniki, zawsze jest to jakaś alternatywa dla klasycznych naleśników. 

Naleśniki (Przepis I)



Jest to mój podstawowy przepis na naleśniki, który stosuję zarówno do farszów ze słodkim, jak i ze słonym nadzieniem. Ciasto wychodzi dosyć rzadkie, ale nie należy się tym przejmować, po odstaniu pół godziny trochę gęstnieje. Po dodaniu do surowego ciasta naleśnikowego oleju, nie ma potrzeby smarowania patelni tłuszczem. Należy jednak pamiętać, aby patelnia do smażenia była bardzo mocno rozgrzana.
Do ciasta naleśnikowego ze słodkim nadzieniem możemy dodać około 3 łyżek cukru.
Naleśniki z nadzieniem można składać w trójkąty lub zawijać w ruloniki.

Fale Dunaju z jabłkami


Ciasto klasyk, cóż można więcej powiedzieć. 
Składa się z warstwy waniliowo - czekoladowej, w ciasto powtykane owoce, na to masa budyniowa i całość zwieńczona gorzkim kakao. 
Zamiast jabłek z powodzeniem można użyć wiśni, gdy tylko będzie na nie sezon, na pewno jeszcze raz zrobię te ciasto i zaprezentuję je na blogu. 
Zimą zaś, gdy mamy ograniczony dostęp do świeżych owoców, możemy użyć brzoskwiń z puszki, pokrojonych w grubą kostkę. 
Ciasto jest najlepsze na drugi dzień, kiedy zwilgotnieje.

sobota, 10 maja 2014

Owsianka bananowa



Owsianka jest moim ulubionym śniadaniem. Bardzo często robię ją w ciągu  tygodnia. Bardzo szybko się ją robi, jest smaczna, zdrowa oraz pożywna. Moja owsianka musi być bardzo gęsta, taka najbardziej mi smakuje, ale nie pogardzę tez owsianką bardziej płynną. Przepis na nią  pojawi się już wkrótce;-)

Babka herbaciana



Przepis na bardzo aromatyczną i wilgotną babkę z dużą ilością rodzynek i cytrynową nutką.  
Dzięki naparowi z herbaty babka zyskuje brunatny kolor oraz charakterystyczny posmak.
Im mocniejszy napar, tym smak będzie bardziej wyrazisty.
Babka ta świetnie pasuje i do kawy i do herbaty.

wtorek, 6 maja 2014

Wafle kokosowe



Wafel przekładany masą kokosową oraz kakaową. Jest to świetna alternatywa dla tradycyjnego wafla przekładanego masą kajmakową oraz dżemem. Myślę, że fanom mleka w proszku powinien  smakować.

niedziela, 4 maja 2014

Pychotka kokosowo - makowa z polewą czekoladową




Ciasto składa się ze spodu z wiórek kokosowych oraz z maku. Na to wyłożona jest masa budyniowa, biszkopty i całość polana polewą czekoladową, która znakomicie pasuje do tego ciasta. Całość jest bardzo dobra, a co najważniejsze nie jest bardzo słodkie. 

Pucharki z musem brzoskwiniowym



Coś słodkiego na deser :-) Jest to przepis na bardzo lekki deser brzoskwiniowy. W przepisie podane jest, aby użyć brzoskwiń z puszki, lecz z powodzeniem można użyć dojrzałych brzoskwiń z drzewa. Przepis można różnie modyfikować zmieniając, np. brzoskwinie na inne owoce.

Jogurtowy deser z jagodami


Kolejny przepis na deser, lecz tym razem z dodatkiem jagód. Deser składa się z dwóch warstw: śmietankowej i jagodowej. W smaku jest bardzo puszysty i lekki. Wykonanie również nie zajmuje dużo czasu. Przed podaniem schłodzić w lodówce. 

sobota, 3 maja 2014

Deser budyniowo - galaretkowy z bitą śmietaną


Jest to przepis w którym z powodzeniem możemy wykorzystać truskawki,  jak i np. banany lub inne owoce na które w tej chwili mamy ochotę. Jest on bardzo szybki, a zarazem bardzo smaczny. 

Cynamonowiec



Ciasto te zrobiłam z okazji Świąt Wielkanocnych. Robiłam je po raz pierwszy i muszę powiedzieć, że jestem nim zachwycona. Ciasto jest najlepsze na drugi, trzeci dzień, kiedy zrobi się bardziej wilgotne. Wtedy też rozpływa się wprost w ustach. Nie zalecam podmieniać powideł śliwkowych na inne, gdyż  dopełniają cały smak ciasta. 

Rafaello na krakersach


Jest to ciasto bez pieczenia, które nie może się nie udać. 
Słone krakersy przełamują słodycz ciasta. Budyń najlepiej przygotować dzień wcześniej, aby dobrze ostygnął. Po jednym dniu krakersy miękną i tworzą spójną całość z masą. 

piątek, 2 maja 2014

Shake bananowy


Jest to propozycja na zbliżające się już niedługo upalne dni. Bananowe shaki są orzeźwiające oraz zdrowe, gdyż zawierają dużo potasu. 
Ich przygotowanie jest bardzo proste i szybkie.

Racuchy


Racuchy z tego przepisu wychodzą bardzo puszyste. Dodatek proszku do pieczenia sprawia, że rosną dość wysokie. 
Jest to jeden z lepszych przepisów na racuchy, jakie do tej pory testowałam.  
Myślę, że mogą stanowić świetną alternatywę dla racuchów drożdżowych.