czwartek, 4 grudnia 2014

Rogaliki drożdżowe z marmoladą rózaną

Dawno nie robiłam ciasta drożdżowego, a lubię aromat drożdży roznoszący się po domu, więc postanowiłam zrobić rogaliki z marmoladką różaną. Z ciastem tym dobrze się pracuje, jest elastyczne, wystarczy tylko podsypywać je mąką, aby dobrze się wałkowało.
Najlepsze w cieście drożdżowym jest to, że nie ważne, jak będzie zwinięty nasz rogalik, czy ładnie, czy będzie trochę nierówny, to i tak ładnie wyrośnie, a po upieczeniu, nie będzie widać tych defektów :)
A same rogaliki wychodzą bardzo puszyste, mięciutkie i długo zachowują świeżość.
Możecie je nadziać dowolna marmoladką, albo gęstymi powidłami. Wyjdą na pewno pyszne :)

Składniki:
Ciasto:
  • 3,5 szklanki mąki pszennej tortowej 
  • 120 g masła
  • 200 ml mleka
  • 2 jajka
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 2 opakowania cukru wanilinowego (1 opakowanie 8g)
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 80 g świeżych drożdży
Nadzienie:
  • 600 g marmolady o smaku różanym lub każdej dowolnej
Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy 1 łyżkę cukru pudru, 2 płaskie łyżki mąki i 5 łyżek letniego mleka. Zaczyn mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut.
Jajka ubijamy z pozostałym cukrem pudrem oraz cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę a następnie dodajemy do niej wyrośnięty zaczyn, sól, ciepłe mleko, przesianą mąkę oraz stopione i przestudzone masło. Wyrabiamy gładkie, dość luźne ciasto, mieszamy przez około 8 minut. Ciasto wychodzi dosyć rzadkie, ale takie ma być. Następnie przekładamy je do wysmarowanej olejem miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. 
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części i każdą z nich wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy nadając ciastu kształt koła, które dzielimy na 8 trójkątów. Na każdy z nich nakładamy płaską łyżeczkę marmolady, odrobinę ją rozsmarowujemy i zwijamy rogaliki od podstawy w kierunku wierzchołka w taki sposób, by  koniec wierzchołka znalazł się pod spodem rogalika.  Blachę wykładamy papierem do pieczenia, oprószamy mąką i układamy na niej rogaliki w sporych odległościach od siebie. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 15 minut do złotego koloru. Po lekkim przestudzeniu oprószamy cukrem pudrem.


Smacznego.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz